zenesz_logo.png



Egy hónapon át a Magyar Zene Házában mutatkozik be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros sokszínű zenei élete.

A Magyar Zene Házában októberben és novemberben folytatódik a város-vendég sorozat, Debrecen után ezúttal Veszprémmel. Az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerő város első alkalommal ad ízelítőt Budapesten a kulturális évad hangulatából a Zene Házában megrendezett sorozat keretében.  A több hetes programban Veszprém sokszínű zenei élete, művészeti fesztiváljai, a városhoz kötődő sztárok, tehetségek mutatkoznak be.

Snétberger 750x

 

Snétberger Ferenc gitárművész Gilles Apap hegedűssel, Likó Marci, a Vad Fruttik zenekar frontembere Géczi János költővel lesz egy színpadon, Hegedűs D. Géza színművész pedig Mendelssohn „oldalán” tűnik fel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának színes programjában. A fesztivál-sorozat programjai a Zene Háza szellemiségét is tükrözik, a Ház filozófiája szerint alkották meg a szervezők a programokat, melyben nagy hangsúlyt kapnak zenei felfedezések, nagy találkozások társművészetekkel, a jövő tehetségeinek bemutatása és ismeretterjesztés sokféle műfajban és stílusban.

 

221012 VESZPREM holtszezon 750x


„Még jóval a Magyar Zene Háza megnyitása előtt találtuk ki, hogy évente legyen két vendég város az intézményben, hogy kaput nyithassunk vidéki városok kulturális, főként zenei világára” – mondta el a sorozatról Batta András ügyvezető igazgató. Majd hozzátette: „Az idei év második meghívottja Veszprém, ami azért is lényeges, mert a Zene Házába tervezett sorozat a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa fesztiválév előzetese. Ez a sorozat rendkívül fontos számunkra, hiszen a Magyar Zene Háza nemcsak Budapesté, hanem mindenkié, és mi azt is szeretnénk, ha mindenki magáénak érezné.”

221013 VESZPREM nyolcszemkozt 750x

 

Veszprém az UNESCO „Kreatív Városok Hálózatának” részeseként a „Zene városa” cím birtokosa, zenei, művészeti fesztiváljai régóta meghatározzák nemcsak a helyi, hanem az országos kulturális évadot is. Veszprémben nem csupán alkalomszerű zenei események valósulnak meg, hanem kidolgozott koncepciók alapján működő, sok éve létező, a helyi művészeti-zenei életre alapozó és azt egyben folyamatosan inspiráló, fejlesztő zenei események vannak jelen. A Város a Házban – Veszprém sorozat jól példázza, hogy a helyi zenei élet nem elszigetelten működik, hanem nyitottan, bekapcsolódva a fővárosi, az országos, sőt, a nemzetközi fősodorba is” – mondta Markovits Alíz, Veszprém-Balaton 2023 vezérigazgatója.

Bővebb információ a programról: Város a Házban – Veszprém (magyarzenehaza.com)