zenesz_logo.pngA Magyar Dal Napján az augusztusban megnyílt Múzeumkertben a Zeneszöveg.hu rendezésében koncertezik a Wastaps.

 

MDN_2013 logo-01 500.jpg

 

A Magyar Dal Napja, melynek ötlete Presser Gábortól származik, nem más, mint a magyar dal, a magyar zene ünnepe. Először 2008-ban, a Sziget Fesztiválon került megrendezésre, és talán nem véletlen, hogy azóta országos eseménnyé nőtte ki magát. Idén Békéscsaba nyerte el a Magyar Dal Fővárosa címet, mely 2010 óta megpályázható, és itt már a „hivatalos” vasárnapi időpont előtt, szeptember 6-án, pénteken megkezdődnek az előadások, vagyis háromnapos rendezvénysorozattal tiszteleg a város a magyar dal és zene ünnepe előtt.

 

Budapesten 14, vidéken 10 helyszínen és egy határon túli városban, Kassán lesznek koncertek. Egyre több előadó, egyre több helyszín, és úgy tűnik, hogy a szűkös anyagi lehetőségek ellenére is a legtöbb zenekar örömmel lép fel a Magyar Dal Napján.

 

 

(1) MĂşzeumkert Garden & Lounge - Opera_650.jpg

 

 

Az egyik új budapesti koncerthelyszín az augusztusban megnyílt Múzeumkert Garden & Lounge. Magyar Nemzeti Múzeumkert parkja és a kreatív, fiatal alkotók egyedi tervezésű installációi által különleges hangulatúvá varázsolt helyszín az idei Magyar Dal Napján a Zeneszöveg.hu programját látja vendégül.

 

A Zeneszöveg.hu zenei portál már nem először vesz részt a Magyar Dal Napja koncertjeinek szervezésében - 2009 óta tevőleges, aktív partnere a Magyar Dal Napja rendezvényeinek. Nevéhez fűződnek olyan kezdeményezések, mint például a Zeneszöveg Könyv, amely egy ingyenes, rendkívül színvonalas kiadvány, és a Magyar Dal Napján fellépő zenekarok dalszövegeit, fotóit és rövid biográfiáját gyűjti csokorba.

 zeneszoveg_logo.png

 

 

A Wastaps zenekar pedig nem mai találmány. 1972 óta létezik, és bár fennállása alatt számos kiváló zenész megfordult a csapatban, az első sikeres formációból hárman is tagjai a 2011-ben újra összeállt zenekarnak: Keres Tibor gitáros, zeneszerző, Szép Károly énekes, szaxofonos és Nagy István basszusgitáros. Brindzik József billentyűs, zeneszerző a 80-as években csatlakozott a zenekarhoz, Szendrey István dobos pedig 2011-óta hozza keményen a funky alapot.

 

 

 

mdn_fekvĂś_650.jpg

 

 

A Wastaps szerzeményeiben a kezdetektől fellelhetőek voltak a jazz-rockos elemek, zenéjükre hatással voltak a 70-es évek fúziós zenéi, de leginkább a fekete zene. A Wastaps Magyarországon elsők között játszott soult, később funkyt és elsők között alkalmazott 3-4 tagú fúvósszekciót.

 

Miután a 80-as évek végére a zenekar szólóénekesei Majsai Gábor, Postássy Júlia és Szép Károly szólókarrierbe kezdtek, a Wastaps hosszú időre elhallgatott. A sors azonban úgy rendezte, hogy Szép Károly – aki Charly Nice néven Nyugat-Európában sikeres szólókarriert és több mint 10 saját albumot mondhatott magáénak – 2010 végén úgy érezte, ismét életre kell hívni a Wastapsot.

 

2011 őszén megjelent a Wastaps 12 új dalt tartalmazó Bolond világ című albuma, melyet ez év májusában a Körforgás című EP követett. A zenekar 2012 januárja óta nagy sikerrel koncertezik, és már tavaly is meghívást kapott a Magyar Dal Napjára. Akkor két helyszínen, az A38 hajón a Zeneszöveg.hu meghívására, az Akváriumban a Klubrádió szervezésében lépett fel.

 

A zenekar tagjai elmondták, hogy idén is nagy örömmel tettek eleget a felkérésnek, mert minden olyan kezdeményezésben szívesen vesznek részt, ami a magyar zenét, a magyar dalt támogatja.

 

A Múzeumkertben délután fél 2-kor kezdődnek a koncertek, összesen nyolc zenekar lép színpadra, a belépés ingyenes, a részletes programhoz klikk ide!

 

Linkek 

 

http://www.magyardalnapja.hu/hirek 
https://www.facebook.com/muzeumkertgarden?ref=hl
http://zeneszöveg.hu/
http://wastaps.hu