zenesz_logo.png



A Subtones műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeivel néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá vált a hazai jazzpop-szintéren.

Azért, hogy még közvetlenebbül tudjanak kapcsolódni a hazai közönséghez, augusztus végén megjelenő Lángolj című lemezükön kizárólag magyar nyelvű dalok lesznek hallhatók. Az album egyik debütáló dala a Te vagy a percben a nyugalom, amelyhez Budapest felett, az Egyetem térnél lévő Solid Sky Bárban forgattak live session videót. A teljes lemezanyagot élőben szeptember 3-án a Várkert Bazárban mutatják be a közönségnek.

A Subicz Gábor trombitás által 2019-ben alapított Subtones Magyarország egyik legizgalmasabb szupergroupja. Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők érkezése a vokálisabb formák irányába terelték a zenekart olyannyira, hogy a 2022-es A Dal című műsor döntőjében a második helyen végeztek.

 

St 750x

 

„Rögtön az elején, amikor ez a felállás megszületett, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem a közlésvágy hajt. Olyan zenét szeretnék a Subtonesszal csinálni, amit nekem jó hallgatni. Sokszor felmerül, hogy jazz-e a Subtones zenéje. Számomra a jazz egy mindset: minél több lehetőséget nyitva kell hagyni, nem szabad teret engedni a megszokásból zenélésnek. Imádom, amikor nem tudom, hogy mit fognak játszani a többiek, és azok a kedvenc pillanataim, amikor kirúgjuk magunk alól a széket. Nagyon sokfajta elemből tevődik össze a zenénk, elég sokféle színpadon megfordulunk, TV stúdiótól a jazzklubokon át a dübörgő fesztiválokig. Én azt érzem, hogy mindenhol megállja a helyét a muzsikánk. A magyar dalszövegekkel a közönséghez szeretnénk közelebb kerülni. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe” – meséli a Subtones zenekarvezetője és ötletgazdája, Subicz Gábor.

Subtones werk 750x

 

A Te vagy a percben a nyugalom című dal szövegét Szepesi Mátyás írta, aki szinte beltagnak számít a bandában: „A Nem segít más szövegét is ő írta, amivel A Dal című műsorban a dobogóig meneteltünk. Amikor arról beszélgettünk, hogy az új lemezre szeretném, ha több dalnak is ő írná a szövegét, átküldött egy csomó félkész vagy fiókban heverő ötletet is. A Te vagy a percben a nyugalom például úgy született, hogy egy rövidke telefonos videót küldött, amin néhány sort énekel a dalból, kíséretként zongorázik, és a térdét csapkodja. Szinte első hallásra összeállt a fejemben a teljes nóta szerkezettel, mindennel. Aztán persze ezt realizálni már hosszabb munka volt. Hozzáírtam egy csomó mindent, és pingpongoztunk Matyival, hogy hogyan lenne a legjobb a dal ritmikája, merre kanyarodjanak a dallamok. De az egész zene magja, lényege az első pillanattól benne volt abban a pár másodperces térdcsapkodós videóban” – idézi fel Gábor.

A dal a stúdiófelvételek során nyerte el végleges formáját. „Egy icipicit beteg voltam az első feléneklés alatt, ezért a blues-osabb dalok könnyen kigurultak. A Te vagy a percben témáját csak lent tudtam kiénekelni, de végül annyira tetszett így a bandának, hogy ez is maradt a végleges” – meséli Jónás Vera.

 

 

A Te vagy a percben a nyugalom című dalt a közönség élőben a Subtones lemezbemutató koncertjén hallhatja szeptember 3-án a Várkert Bazárban.

Subtones - Lángolj lemezbemutató koncert
2022. szeptember 3., Várkert Bazár
Facebook
Spotify

A Subtones zenekar alapítójával, Subicz Gáborral készült korábbi interhúnkat ITT olvashatod.