zenesz_logo.pngKorábban többször beszámoltunk a blues gitáros-énekes Ripoff Raskolnikov koncertjeiről, lemezéről és klipjeiről, ezúttal egy Müpa koncertre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Dawn Brothers 750x

Dawn Brothers

A Rotterdamból származó holland roots-rock zenekar, a Dawn Brothers és az idestova húsz éve Magyarországon is élő osztrák dalszerző-előadó, Ripoff Raskolnikov formációja, a Ripoff Raskolnikov Band régóta ismeri egymást – a Dawn Brothers dobosa, Rafael Schwiddessen ráadásul beszél magyarul, hiszen félig magyar származású. Ennek ellenére még soha nem adtak közös koncertet – egészen mostanáig. A Müpa színpadán történik meg először, hogy a két együttes egy estén lép színpadra, ráadásul úgy, hogy közös dalokkal is készülnek.

Ripoff kredit Nagy Janos 750x

 Ripoff Raskolnikov - Fotó: Nagy János

Ripoff Raskolnikovot azt hiszem nem kell olvasóinknak bemutatni, hiszen a gitáros-énekes lényegében tiszteletbeli magyarként a hazai bluesos, folkos, americana stílusú dalszerző-előadó színtér egyik központi figurája. Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik, Ripoff egyedi hangvételben szól szerelemről, szenvedélyről, veszteségről, a mindennapok nehézségeiről, de a szépre való törekvésről és az élet minél teljesebb megéléséről is....

A régisulis roots zenéket pazar vokálokkal dúsítva, múltba révedés helyett inkább jövőbemutatóan játszó Dawn Brothers már talán kevésbé ismert itthon – bár már léptek fel Magyarországon – pedig érdemes ismerni őket, és ezen a koncerten lehetőségünk is lesz a közelebbi kapcsolat kialakítására. Ezt legkönnyebben a zenekar dobosa, Rafael Schwiddessen felől kezdhetjük, aki félig magyar származású. A Devich-unoka (nagyapja Devich Sándor hegedűművész volt) magyarul is tud, de azt a zenei nyelvet szintén tökéletesen beszéli, amely Ripofféknak ugyanúgy sajátja, így a két együttes természetesen a könnyedén megtalálja a közös hangot az este során, akár az együtt előadott dalok formájában is.

 

 

Dawn Brothers:

Dob, ének: Rafael Schwiddessen
Gitár, ének: Bas van Holt
Billentyűk, ének: Rowan de Vos
Basszusgitár, ének: Tammo Deuling

Ripoff Raskolnikov Band:

Ének, gitár: Ripoff Raskolnikov
Zongora: Nagy Szabolcs
Basszusgitár: Varga Laca
Dob: Gyenge Lajos

Időpont: 2022. szeptember 18., 20 óra
Helyszín: Müpa – Fesztiválszínház
JEGYEK