zenesz_logo.pngEgy teljesen hétköznapi pokoljárásra invitálja hallgatóit a budapesti ANDAL zenekar a napokban közzétett videóklipjével.

Az Elliott vizuális narratívája a látszat és a valóság határvonalait igyekszik kitapogatni azáltal, hogy egy, a legtöbbünk számára ismert és megtapasztalt élethelyzetet relativizál. S hogy mi lesz a végeredmény? Azt csak az ördög tudja.  

Az ANDAL Elliott című szerzeménye a szó legszorosabb értelmében vett „hommage dal”, amely nemcsak hangulatában próbálja megidézni a kivételes tehetségű zenész, Elliott Smith szellemiségét, előadói attitűdjét, hanem rá is játszik a szerző egyik slágerére, a Clementine-ra, mintegy átörökítve annak atmoszféráját és konkrét képeit, sorait. Az ANDAL Elliottjának fő motívuma a kettősség, illetve a szív és az ész örök szembenállása, amely Smith életművében is számos helyen megfigyelhető: úgy próbált megbirkózni a rocksztár-szereppel, hogy mindeközben elviselhetetlennek érezte a rivaldafényt; alkoholba mártott punkként olyan szofisztikált, érzelemmel és melankóliával teli dalokat írt, hogy ezzel már-már közönségét is zavarba hozta.

 

 

A zenekar elsődleges célja az volt a videóklip elkészítése során, hogy a vizuális nyelv lekövesse és ki is egészítse a szöveget, valamint a hol kinyíló, hol bezáródó, majd a végén felrobbanó dallamot. Ebben tökéletes partnerre leltek a fiatal dél-koreai rendező Joonyoung Kim személyében, aki a látszat és valóság közötti kontrasztot a többi között úgy teremtette meg, hogy minden jelenetet kétszer, két különböző kamerával – egy professzionális és egy gagyi tucatkészülékkel – rögzített. A hétköznapi pokoljárásban pedig Bach Zsófia áll idegenvezetőként a nézők rendelkezésére, de slusszpoénként a zenekar tagjai is feltűnnek, méghozzá többféle szerepben.      

Az Elliott című videóklippel egyidőben az ANDAL közzéteszi első kislemezét is a legnagyobb zenemegosztó portálokon. A három dalt tartalmazó EP hanganyagát – a 30y zenekarnak hála – a pécsi ZajZajZaj stúdióban rögzítették, 2022 februárjában, a keverés és mastering pedig Szabó Szebasztián (Miracle Sound, Szeged) keze munkáját dicséri.

Kislemez Spotify: https://open.spotify.com/album/4EzUDIH6FoVjAmMyea3v1z?si=FgobeGp9SliC7OVJoZJbpw
Facebook: https://www.facebook.com/andalzenekar/