zenesz_logo.png



A budapesti Nasip Kısmet zenéje az ősi anatóliai népi dallamokat ötvözi a fúziós jazz és a pszichedelikus folk stílusok eklektikus, egymást átfedő ritmusaival és dallamaival.

A zenekar neve, a török „nasip kısmet” kifejezés egy végzetre, sorsra vonatkozó sajátos nyelvi fordulat. A magyar „Lesz, ami lesz”, „Amit hoz a sors” kifejezéshez hasonlóan akkor használják, amikor valaki rábízza magát a sorsra, engedi, hogy elragadják az események, melyekre nincs befolyással. Beleereszkedik az idő és a körülmények sodorta folyóba és nyitottan, kitárt szívvel fogadja mindazt, ami jön, legyen az jó vagy rossz.

A zenekar vezetőjének, Arif Erdem Ocaknak az előadóművészi pályája a pezsgő ankarai zenei szcénában indult. Seksendört nevű első zenekara több mint 15 évvel ezelőtt került a török slágerlisták élére. A formáció népszerű slágerek sokaságával hűséges rajongótábort épített, de Arif szemei előtt nyugati előadóművészi karrier lebegett. 2010-ben Budapestre költözött és szólóelőadóként kezdett fellépni. Egyedülálló perkusszív gitárstílusa, a védjegyévé vált hammer-on, pull-off technikákkal gyorsan megkülönböztette és kiemelte őt a többi zenész közül. Hangzása semmihez sem hasonlított, amit a budapesti koncertre járók korábban hallottak.

08 DSC 8901 Editar 500x

 

Arif régi álma, hogy többhangszeres formációban adjon elő török zenét, 2019-ben vált valóra, amikor Budapesten találkozott Cem Aksellel, akit Törökország egyik legjobb jazzdobosának tartanak. Arif és Cem találkozása után nem sokkal társult a formációhoz Mester Dániel szaxofonon és klarinéton. Ő szintén otthonosan mozog a török zenében, mivel korábban Karsu Dönmezzel játszott együtt. Eged Márton személyében basszusgitáros is érkezett a zenekarba, s az így összeállt formáció 2019 végén lépett először közönség elé. Miután Cem Aksel hazaköltözött Isztambulba, Szegő Dávid és Tomi Smuk kapcsolódtak be dobon, illetve ütőhangszereken, a felállás pedig Arif nővérének, Derya Ocak énekesnek a csatlakozásával vált teljessé.

Az első három dalos kislemez (Nasip Kısmet – 2021. március 26.) megjelenése és a Covid-korlátozások feloldása után a zenekar rajongótábora rendkívül gyorsan nőtt, és hamarosan olyan népszerű budapesti szórakozóhelyeken adtak koncerteket, mint az A38 hajó, a Szimpla Kert, a Mom-Kult, a Turbina, a Muzikum vagy az Opus Jazz Club.

286382098 484259493451020 4500488729608763567 n

 

Bár a járvány hosszú időre lehetetlenné tette számukra az aktív koncertezést, a nehéz időszakot első albumuk felvételének szentelték. A SuperSize stúdióban élőben rögzített nagylemez - Live At Supersize Recording  -  2022. április 22-én jelent meg digitális formátumban.

Az album tíz számból áll, melyek közül kettő a Nasip Kısmet saját instrumentális szerzeménye. A dalok többsége ismert, energikus török népdal. A zenekar igyekezett ezeknek a 70-es, 80-as évekből származó népi eredetű daloknak – melyek a török pszichedelikus zene megjelenésének legszebb példái – a hangszereléshez ragaszkodni, de mégis érezhetők rajtuk a zenekarra jellemző fúziós jazz stílusjegyek. A közönségre különösen nagy hatást gyakorolnak a sajátos ritmusú észak-törökországi, fekete-tengeri régióból származó dalok, mely régióban a testvérek, Arif és Derya is születtek.

A zenekar mégis egy ankarai dallal kívánta bemutatni single-jét, melynek címe Ankara'nın Bağları (más néven: Büklüm Büklüm). A dalválasztás oka elmondásuk szerint az, hogy ez váltotta ki a legerősebb reakciót a közönségből. Ez volt az a dal, melyre senki nem tudott egyhelyben maradni, mindenki táncolni kezdett.

 

 

A nyár folyamán a Nasip Kısmet számos fesztiválon lesz hallható, de koncerteznek a szomszédos országokban is. Ezután a sűrű időszak után tervezik új albumuk felvételeinek megkezdését, amely egy válogatás lemez lesz a 60-as, 80-as évek török filmzenéiből. Ezzel az albummal a zenekar nemcsak egy nosztalgikus zenei utazásra invitálja hallgatóit, hanem a török filmtörténetbe is betekintést kíván nyújtani.

Ha érdekel a magyar és török zenészek különleges zenei együttműködése, a nyár folyamán számos alkalommal lehetőséged van őket  meghallgatni.

Koncertdátumok:

2022. június 07. – Akvárium Klub
2022. június 11. – Sambucus Fesztivál (Zsámbék)
2022. június 23. – WaldorFeszt
2022. június 25. – TIFF (RO)
2022. június 30. – Magyar Zene Háza
2022. július 12. – Kobuci kert
2022. július 14. – Reflektor Fesztivál
2022. július 16. – Bánkitó Fesztivál
2022. július 22. – La Boum Festival
2022. augusztus 06. – MÉRA World Music Festival (RO)

Instagram : https://www.instagram.com/nasipkismetband
Facebook : https://www.facebook.com/nasipkismetband
Twitter : https://twitter.com/nasipkismetband
YouTube : https://www.youtube.com/channel/UCyDzVfJvNeiuuAWrVi9Ul1A