zenesz_logo.pngA Kossuth-díjas érdemes művész Jávori Ferenc Fegya szerzeményeit bemutató koncertet ad a Budapest Klezmer Band.

javori koncert kreativ 650x

 

Jávori Ferenc Fegya tökéletesen egyedi színfolt a magyar zenei életben. Hosszú művészi karrierje során számos zenei világból ihletődött. A klasszikus művek, a 60-as évek tánczenéje és természetesen a tradicionális klezmer zene éppúgy hatott rá, mint az operettek-musicalek világa. Mindebből alakította ki egyedi, rögtön felismerhető hangzásvilágú, számos formai újítással élő zenéjét, amellyel az egész világon sikert aratott.

Az 1990-ben alapított Budapest Klezmer Banddel bejárta a világot. A zenekar által képviselt sokrétű, jellegzetesen Kárpát-medencei hangulatú klezmer igényes zenei világa hatalmas siker az európai és tengerentúli közönségnél egyaránt. 1999-ben a Győri Balett felkérésére komponálta a Purim, avagy a sorsvetés című balettet, amit számos további olyan nagy sikerű színpadi alkotás követett, mint a 2006-os bemutatása óta is töretlen hazai és nemzetközi népszerűségnek örvendő Menyasszonytánc című klezmer musical. A koncert e páratlan életmű legjavába enged betekintést ezen a feledhetetlen estén! 

„Amikor 1990-ben megalapítottam a Budapest Klezmer Band zenekart, elsősorban arra törekedtem, hogy Magyarországon újra megszülessen a zsidó kultúra egyik legnagyobb kincse, a klezmer zene. Most büszkén és boldogan kijelenthetem, hogy ez sikerült. Sokat fogok a régi szép időkről mesélni, és ehhez vendégeket is hívtam, mint például Molnár Piroskát, aki szenzációs színésznő, ő alakította Blumnét, a Menyasszonytánc egyik főszereplőjét. Nagy meglepetés lesz Illényi Katica, aki kilenc évig volt a Budapest Klezmer Band tagja, majd úgy hozta a sors, hogy megtalálta a saját útját. Most hál’ Istennek vissza fog jönni hozzánk, nagyon várjuk ezt a pillanatot, hogy megint együtt legyünk, sok szép élmény köt össze minket. A következő vendég Mikó István lesz, akivel a Menyasszonytánc révén ismerkedtünk meg, csodálatos színész, fantasztikus volt Herskovics kocsmáros szerepében. Illényi Katica után Bíró Eszter lett a zenekar énekese, ő is fellép ezen az estén. Végül, de nem utolsósorban Kerényi Miklós Máté, aki szintén lenyűgöző alakítást nyújtott a Menyasszonytáncban. Visszamegyünk kicsit a múltba, sztorizni fogunk, remélem, a zenekar és a közönség is jól fogja érezni magát” – mondta Jávori Ferenc.

 

Jávori Fegya és a Budapest Klezmer Band – Életem Klezmer dallamokban
2022. május 24. kedd 20:00 
(esőnap: május 25.)
Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Jegyek ITT
https://budapestklezmer.hu/