zenesz_logo.pngNégyszámos lemezt adott ki Bihari Balázs, a zenész-újságíró visszaásott az 1988-1990 közötti időszakba és újrajátszott néhány dalt a MariaHilfe! zenekar repertoárjából.

Az 1988 végén alakult MariaHilfe! elsősorban a Zsámbék-Budapest közötti útvonalon ingázott, és rendszeresen fellépett az a korabeli alternatív-underground helyszíneken és fesztiválokon. 1989 végén a zenekar volt a második, amely a Fekete Lyuk stúdióban rögzített felvételeket, egy évvel később a Plankton stúdióban készítette következő anyagát, de a zenekar felállása is bizonytalan volt és BB zenei érdeklődése is olyan irányt vett, hogy egy lépéssel a lemezkiadás előtt feloszlatta a Mariahilfét.

„Mindig volt egy hiányérzetem, hogy a kilencvenes évek elején nem csináltam végig a dolgaimat – függetlenül attól, hogy jó-e vagy nem – és homlokegyenest ellenkező projektekbe vágtam, szóval ettől mindig a befejezetlenséget éreztem. Így volt ez a MariaHilfével, a szóló projektemmel és a NeoDADAEaSttal is. Utóbbi kettő egyébként megjelent Franciaországban, Norvégiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Németországban, de az olasz vinyl kiadás előtt, a NeoDADAEaSt-felvételek közben-után szintén szétszéledtünk. Valahogy talán érthető is,, hogy MariaHilfe!-felvételeket 2020-ig elő sem vettem, de már volt akkora időbeli távolság, hogy kíváncsiságból megnézzem, hogy szólhat mai fejjel” – mesél az előzményekről és inspirációról Bihari Balázs.


Deutsch Gábor Anorganik masterelte az általam kevert anyagokat, ami kiváló távmunkában zajlott, hiszen Gábor már egy ideje Balin él. Nyilván kellő távolságtartással kell kezelni a dalokat meg belehelyezni az 1988 ősz és 1990 december közötti meglehetősen változatos időszakba, de mivel mások is arra biztattak, hogy de, csak rakjak össze pár felvételt, mert ma is működnek, igyekeztem olyan energiával feljátszani, mintha a 20 éves önmagam lennék és ott lennének a stúdióban mindazok is, akiknek a szólamait szintén feljátszottam. Igen, ez inkább Bihari Balázs plays MariaHilfe! feat. Gerdesits Faszi-EP, hiszen egy több inkarnációt is megélt zenekarról beszélünk, de az utolsó trackben virtuálisan megjelenik az összes, színpadon fellépett tag különböző koncert- és stúdiófelvételek megidézésével. Nekik is nagyon köszönöm ezt a nagyon érdekes időszakot: Bódis Anikó Bodza, Enzsöl Katalin, Schumayer Eszter, Artner Iván (+), Kiss László, Könyves Zsolt, Pásztor Tamás, Rácz Röpö Péter.

A stílszerűen 1990 címet kapott MariaHilfe!-EP-n négy felvétel található.
https://wmmd.lnk.to/MariaHilfe_1990
https://www.facebook.com/bihari.balazs