zenesz_logo.pngÁprilis 30-án tizenkilencedik alkalommal adták át a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat.

20 Fonogram 2022 Piramis 0 750x

Piramis

A Fonogram-nap nevű interaktív műsorfolyam során az egyes zenei kategóriák nyerteseire izgalmas videók formájában derült fény. A 25 fős szakmai zsűri 18 műfaji kategóriában ítélt oda díjakat. A két életműdíjas - a Piramis zenekar és Komjáthy György - mellett nyilvánosságra hozták azt is, hogy ki nyerte #azévslágere közönségszavazást.

 

21 Fonogram 2022 Komjáthy György 01 750x

Komjáthy György

 

Szakmai elismerésben részesült az Irie Maffia, a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, a New Level Empire, Beton.Hofi, valamint a Thy Catafalque.

 01 Fonogram 2022 Irie Maffia 01 750x

  Irie Maffia

A speciális zenei kategóriákat az Apostol, az Amoeba, a Rutkai Bori Banda, a Dresch Quartet és a Góbé Zenekar nyerték.

 Zóra 2 750x

ZÓRA

Az év felfedezettje mezőnyében ZÓRA győzedelmeskedett, míg az év hangfelvétele kategóriában közönségszavazás során a VALMAR x Manuel produkció Éget a nap című dalára szavaztak a legtöbben.

Idén is kitüntetett nemzetközi figyelmet kapott a Fonogram - Magyar Zenei Díj: a külföldi nyertesek közül az olasz Måneskin hivatalos Facebook-oldalán posztolt a díjról, míg Joel Corry és a nyáron Magyarországon koncertező Mdou Moctar videóüzenetet küldtek. Díjat nyert továbbá Adele, Bruno Mars és Anderson .Paak Silk Sonic projektje, illetve slowthai.

 

05 Fonogram 2022 Ivan The Parazol 01 750x

Ivan & The Parazol

 

Fonogram - Magyar Zenei Díj

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) három évtizede minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket.

Fonogram-nap

Egész napos interaktív, szinkronizált műsorfolyam a Fonogram - Magyar Zenei Díj weboldalán, valamint párhuzamosan 4 közösségi média felületén (Facebook, YouTube, TikTok, Instagram).

Szakmai szavazás

A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 25 tagú szakmai zsűri az első körös szavazás során a beérkezett, idén ismét rekord mennyiségű, mintegy 1400 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 (holt verseny esetén 6) jelöltjét. Közülük kerültek ki a második forduló voksainak összesítését követően a nyertesek.

 

The Bat 2022 05 02 15 29 42