zenesz_logo.png



Májusban 10 állomásos turnéval visszatér a 4K – Komolyról könnyedén, könnyűről komolyan zenei workshop, aminek ötlete Pákai Petra és Cséry Zoltán jazz-zenészek fejéből pattant ki.

„A zene mindenkié!” – írta Kodály Zoltán 1952-ben, majd megalkotta a hazai zenetanítás alapjait, ami évtizedekig meghatározó volt. A világhírű zeneszerző szerint a zene hozzátartozik a kultúrához, szórakoztató szerepe van, harmóniát hoz létre, de kapcsolatot is teremt ember és ember, és a transzcendentális között is – egyszerűen a teljes emberi élet része. Mégis mintha elfelejtkeztünk volna erről, és úgy tekintünk – főleg a „komolynak” titulált klasszikus – zenére, mint valami mumusra, ami szép, szép, de nem sok közünk van hozzá.

 

PP 450x

Pákai Petra

 

Fedezzük fel újra a zenét!

Ezen próbál változtatni a 4K. Az izgalmas workshop bemutatja azt, hogy miért van szükség az ember lelkének zenére, hogyan lehet hangulatokat és állapotokat leképezni, imitálni hangokkal. Az ötlet kiötlői azt a célt tűzték ki, hogy lebontsák a komoly és a könnyűzene között álló falakat, mivel szerintük minden műfajban van áthallás egy másik stílus felé, a zene egy szabad művészet.

A workshopon szóba kerül a popzene, a rock, a jazz, a blues, az elektronikus zene és még számos könnyűzenei műfaj és természetesen a komolyzene ágait is érinti a kurzus. A cél az, hogy ne csak azok értsék meg az előadást, akik szakmájukként választják/választották a muzsikát mint művészetet, hanem azok is, akik csak egy kis betekintést szeretnének nyerni a hangok világába. Így hát a kurzus úgy lett megszerkesztve, hogy épp az adott közönség/intézmény igényeihez van igazítva. Az egész fiatal korosztálytól a felnőtt közönségig mindenkihez szól, így az is örömét leli a benne, aki csak szimplán zenekedvelő.

 

CSZ 450x

Cséry Zoltán

 

A zenei workshop ötlete Pákai Petra és Cséry Zoltán (Patché zenekar) fejéből pattant ki. A két ambiciózus és tehetséges művész sokszor olyan példákkal és eszközökkel szemlélteti a kevésbé kézzelfogható zeneelméletet és a zene különböző példáit, szabályait, amelyek színessé és megjegyezhetővé teszik azokat.  A 2015-ben elindult kurzus eddig kb. 30 állomáson van túl, több mint húsz intézményben (általános iskolák, művészeti szakközépiskolák, főiskolák) és különböző országos zenei táborokban hallhatták s láthatták a fiatalok már, amely óriási sikerrel halad szerte az országban az NKA-nak (Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma) köszönhetően, ami már több éve folyamatosan támogatja az előadást.

Kinek szól?

Az előadás mindenki számára szól életkori megkötés nélkül (akár gyerekek számára is), olyanoknak is, akik egyáltalán nem zenélnek és azoknak is, akik hobbijuknak választották csak a muzsikát és akár haladó, profi zenészeknek, akik szeretnének új szemléletre szert tenni ezzel a „kirándulással”.

 


Kik az előadók?

Pákai Petra (énekesnő, zeneszerző) és Cséry Zoltán (billentyűs, producer) a hazai zenész szakma keresett előadói, zenészei. Mindketten több mint tíz éve oktatnak, Petra éneket, Zoltán pedig zongorát, zeneszerzést. Emellett aktív résztvevői a könnyűzenei életnek, számos híres előadóval dolgoztak együtt, mint például a ROAD zenekar, Dés László, Red Bull Pilvaker, Random Trip, Pápai Joci.


Eötvös 700x


Május 15-én, vasárnap délelőtt 10 órakor az Eötvös10 Művelődési Házban te is részt vehetsz a 4K interaktív zenei kurzusán, a belépés ingyenes!

 

Facebook: https://www.facebook.com/negyk