zenesz_logo.png



A money.co.uk utánajárt, vajon melyek minden idők legnépszerűbb bakelit albumai, ehhez pedig a legnagyobb online zenei adatbázist és piacteret, azaz a Discogs.com weboldalt hívták segítségül.

Daft Punk jav

Bizonyára nem sok újat mondunk azzal, ha azt állítjuk, a bakelitlemezek és a klasszikus lemezjátszók reneszánszukat élik, népszerűségük pedig töretlenül növekszik. Olyannyira, hogy az MRC Data 2021-es kimutatása szerint az Egyesült Államokban közel 42 millió bakelitlemezt adtak el az elmúlt év során, ami meghökkentő, 45-szörös növekedést jelent a 2006-os számokhoz képest, mindez pedig 38%-át teszi ki a teljes albumeladásoknak (nem számítva az elektronikus formátumban letölthető zenéket).

Noha sokan a bakelitlemezek egyedülálló hangzása miatt választják ezt a formátumot, mások inkább gyűjtői szenvedélyük által vezérelve igyekeznek minél több albumot birtokukban tudni kedvenc előadóiktól.

The wall 700x

 

A money.co.uk utánajárt, vajon melyek minden idők legnépszerűbb bakelit albumai, ehhez pedig a legnagyobb online zenei adatbázist és piacteret, azaz a Discogs.com weboldalt hívták segítségül. A zenerajongók itt nemcsak adhatnak-vehetnek lemezeket, hanem közzétehetik, mely darabok találhatók meg gyűjteményükben, illetve melyek azok a bakelitek, CD-k, DVD-k vagy éppen kazetták, melyekre leginkább áhítoznak. A money.co.uk a fenti adatokat alapul véve számolt pontszámot, és állapította meg az egyes bakelitlemezek népszerűségét, ami azt tükrözi, hány felhasználó gyűjteményében szerepel egy adott album, illetve hányan szeretnék azt megszerezni.

most popular vinyl albums jav

A fenti táblázatból kiderül, hogy a bakelitek mezőnyében a Pink Floyd „Wish You Were Here című albuma került ki győztesként a maga 9,06 pontjával. A fenti lemez közel 23 ezer Discogs felhasználó gyűjteményének büszke darabja világszerte, míg mintegy 11 ezren szeretnék a magukénak tudni. A Pink Floyd „The Wall”-ja, illetve a remasterelt kiadásban újra megjelent, 180 grammos „The Dark Side Of The Moon” ugyancsak ott szerepelnek az élvonalban a lista harmadik, valamint negyedik helyén.

pink floyd dark side of the moon 700x


A dobogó második fokára a Daft Punk „Random Access Memories” című dupla albuma került 8,63 ponttal – több, mint 18 ezer Discogs felhasználó kívánságlistáján áll, és több, mint 51 ezren jelezték, hogy megtalálható a gyűjteményükben. (Ugyan az utóbbi számok tekintetében a Daft Punk megelőzi a Pink Floyd „Wish You Were Here-jét, a végső pontszám számolásakor azonban figyelembe vették az adott előadó népszerűségét is az alapján, hogy az összes kiadott lemezük hány ember gyűjteményében vagy kívánságlistáján található meg, így fordulhatott elő, hogy a lista legtetejére mégis a Pink Floyd lemeze került.)

 

Thriller 550x

 

Az ötödik helyen Michael Jackson 1982-es Thriller” LP-je végzett 8,28 ponttal. A fenti album egyébként arról is híres, hogy a rajta szereplő valamennyi dal bekerült a US Billboard Hot 100 top 10-es listájába, továbbá arról, hogy ez volt Jackson első albuma, mely a US Billboard Top LPs & Tapes listájának első helyén végzett.

A 15 legnépszerűbb bakelit album listáját a Radiohead 180 grammos „In Rainbows” című LP-je zárja 7,46-os pontszámmal. A Discogs adatai alapján egyébként külön lista készült a legnépszerűbb előadókról is, melyek a következők:

most popular vinyl albums 2 Bizonyára kevéssé meglepő, hogy a lista legtetején a The Beatles foglalhat helyet – albumaik több, mint 3 millió Discogs felhasználó gyűjteményében találhatóak meg.

A cikkünk elején említett eladási statisztikák azt is tükrözik, hogy a fiatalabb generáció körében is megnőtt az érdeklődés a bakelitekre. Noha a bakelitlemezek és lemezjátszók világa kifejezetten vonzó és izgalmas, kedvenc előadóink lemezeinek beszerzése gyakran körülményes és költséges elfoglaltságnak bizonyulhat.

Ha a lehető legjobb áron szeretnénk minőségi bakelitekre szert tenni, a használt lemezeket árusító boltok és bolhapiacok kínálatában igazi kincsekre bukkanhatunk. A személyes vásárlás előnye, hogy nagyobb eséllyel tudunk alacsonyabb árat kialkudni, illetve lehetőségünk van megbizonyosodni a lemez állapotáról. Online lemezboltokban is érdemes lehet szétnézni, azonban itt csupán a leírásra tudunk hagyatkozni a lemez állapotát illetően. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy sikerül szert tennünk egy hibátlan darabra, ezért vásárláskor érdemes alaposan megvizsgálni, hogy találhatók-e a lemezen karcok vagy egyéb sérülések, illetve hogy a borítón láthatóak-e szakadás vagy fakulás nyomai. Ha lemezboltban járunk, lehetőség szerint vásárlás előtt hallgassuk meg az adott lemezt, és figyeljük meg, hogyan szól.

Forrás: journalistic.org