zenesz_logo.png„A nehézségek árán is érdemes felvállalni azt, amiben hiszünk és akik vagyunk.”  

Az, hogy milyen csoportokhoz akarunk tartozni, milyen típusú emberekkel vesszük magunkat körül, sokat elárul rólunk. Vajon mikor, és mi alapján kezdtünk el bizonyos személyekhez kapcsolódni? A rengeteg benyomás mellett, hogyan őrizzük meg önmagunkat? Tudunk azzal kapcsolatban bizonyosságot szerezni, hogy jó felé tartunk? Ezeket a kérdéseket ragadja meg a zenén keresztül a perpētuum legújabb videoklipje a White Canvas. A 2019 óta működő formációnak eddig egy kislemezét hallhattuk, most áprilisban azonban bemutatják első nagylemezüket a White Canvas-t, mely címadó dalának videóklipje itt debütál.

 

 

A White Canvas üzenete a nagyvilágnak, hogy az önmegvalósítás, a saját személyiségünk kiteljesítése mindig rizikós feladat, de megéri a kockázatot. A nehézségek árán is érdemes felvállalni azt, amiben hiszünk és akik vagyunk. Nem véletlenül ez a dal a zenekar debütáló nagylemezének a címadó dala: üzenete az album többi számán keresztül is felismerhető. A lemezen hallható legtöbb számot a saját magunkkal vívott állandó belső harc inspirálta. Amellett pedig, hogy egyéni értelmezést adhatunk az egyes számoknak ezek a kérdésfelvetések sokat elárulnak a zenekarról is: maguk is friss tehetségek, akik első nagylemezükkel pontosan ennek a bizonyos üres vászonnak a megfestésébe vágnak bele.

 

Per 550x

 

A White Canvas című dal egyúttal reményt is kíván nyújtani azoknak, akik éppen nem találják önmagukat, elbizonytalanodtak, vagy épp úgy érzik, letértek a kijelölt ösvényről. Hiszen az, hogy ismét fehér vászonra dolgozunk, tiszta lappal indulunk, nem jelenti azt, hogy nem festettünk, írtunk tele korábbi oldalakat. A zenekar videóklipjén keresztül Szelestey Bianka, rendező értelmezése elevenedik meg előttünk:

A White Canvas szövege arról szól, hogy az életünk egyedül a miénk, azt teszünk vele, amit akarunk. Fehér, makulátlan vászon, amire azt festünk, amit csak szeretnénk. A dal mégis azt juttatta eszembe, milyen nehéz is erre a vászonra valóban a saját akaratunkból festeni. Egyáltalán lehetséges? Hiszen minden történés, minden találkozás az életünkben, nyomot hagy, alakítja azt, akivé válunk – a festményt. Onnantól, hogy megszületünk, még nem is értjük, mit élünk át, de már az első élményeink is nyomot hagynak a lelkünkön – ahogy később a tudatos döntéseink is, mint a festékrétegek a klipben Wrochna Fanni bőrén. A videóklippel szerettem volna kiemelni a dal üzenetét, ami számomra arról szól, hogy habár nem mi döntjük el, milyen hatások érnek, azt igen, mindez hogyan határoz meg bennünket. Talán már nem makulátlan a vásznunk, de ha képesek vagyunk lehámozni a festékrétegeket, megtisztíthatjuk, „újrahasznosíthatjuk”, és ha minden jól megy azt festhetjük, amit választunk. Ha így teszünk, tudatosabbá válhatunk és tanulhatunk arról is, hogy mi hogyan hatunk másokra. Ez nehéz, de annál fontosabb feladat.

A zene hol gyorsuló, hol lassuló ütemének taktusaira jól illeszkedik a videó dinamikája. A robbanásig fokozódó feszültséget a refrén oldja fel minden alkalommal, mely valójában egy mantra is lehetne, amely biztat, menj tovább az úton, valósítsd meg, amiben hiszel. Ez a te vásznad, rajtad áll, hogyan festesz rá.

A perpētuum dalokat élőben legközelebb április 2-án lehet majd hallani Budaörsön a PostART-ban, és az online lemezmegjelenést április 25-én ünneplik Budapesten a Központban.

https://www.facebook.com/perpetuumband