zenesz_logo.pngA Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA.

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka, utcazenészek által is használt hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

0 400x

 

A mai adás vendége: Pintér Zsolt, aki több fajta mandolint mutat be nekünk: egy Gibson gyárban készült, kézzel faragott, f-lyukas, domború tetős, csepp alakú bluegrass mandolint, egy Don-kanyart is megjárt, bőr membrános, dob testű mandolin bendzsót és egy Godin márkajelzésű, négy hangszedős, elektroakusztikus mandolint.

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E16 - MANDOLIN

„Ez egy Flatiron feliratú hangszer, de az F-5-ös Gibson mintájára készült a Gibson gyárban, 30 évvel ezelőtt Montanaban. Mivel mindenféle díszítés nélkül készült a hangszer, emiatt sokkal elérhetőbb volt a kor embere számára, viszont ugyanazt tudta, mint a Gibsonok. Ezért nagyon ritkán találni eladó hangszert, mert nem adja el senki. A fedlap és a hátlap is fenyőből készült. A domború fedlapot kézzel faragják és közben folyamatosan hangolják. F-lyukak találhatók rajta és a húrláb is hasonló, mint a jazzgitárnál. A testen egy díszítő elem található, egy csiga, ahová be lehet akasztani a pántot” – mesélt bluegrass hangszeréről Pintér Zsolt zenész.

2 750x


Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.