zenesz_logo.png #SongsForUkrainesegélyakciót indít az Artisjus az ukrán dalszerzők megsegítésére.

Az alkotók nemzetközi szervezetei szolidaritást vállalnak az ukrán néppel, azon belül is különösen a szerzőkkel és a kulturális szektorral. Songs for Ukraine néven segélyakciót indít az Artisjus: arra kéri a rádiós-televíziós szerkesztőket és más zeneszolgáltatókat, hogy válogassanak be ukrán dalokat csatornájuk nemzetközi zenei repertoárjába. A felhívásra a szerzői egyesület médiapartnerek, egyéb szervezetek, zenei szerkesztők, zenészek csatlakozását várja. A zenerajongókat pedig arra buzdítja, hogy ezekben a napokban minél több ukrán zenét hallgassanak a streaming szolgáltatóknál, és osszanak meg legalább egy ukrán dalt a #SongsForUkraine hashtag használatával.

Az Artisjus kezdeményezéséhez a közös jogkezelők nemzetközi ernyőszervezete, a CISAC is csatlakozott, amely a segélyakció nemzetközi kommunikációját végzi. A szolidaritás kifejezése mellett a kezdeményezés kiemelt célja, hogy segítsen bevételhez juttatni a zenei alkotókat. A lejátszások után ugyanis jogdíj keletkezik, ami a helyi közös jogkezelő szervezeten keresztül eljut majd az ukrán dalok szerzőihez.

Segítségként az Artisjus – az ukrán jogkezelő UACRR-rel együttműködve, Both Miklós zeneszerző, folklorista ajánlásai alapján, valamint az ukrán zenei exportiroda, a SeeKyiv válogatásai, különböző online szolgáltatók toplistáinak felhasználásával – olyan playlisteket állított össze, melyek ukrán dalokat tartalmaznak és műfajilag sokszínűek. A listák a népszerűbb és undergroundabb műfajokból, a hiphopból, az elektronikus és rockzenéből is válogatnak.  

A Songs for Ukraine segélyakció mellett az Artisjus 10 millió forint összegű pénzadománnyal támogatja az ukrán menekülteket segítő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Emellett az Artisjus Egyesület munkavállalói és szerzői felajánlásaiból tárgyi adományokat is szállítanak a segélyszervezetnek.