zenesz_logo.png



A Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA.

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka, utcazenészek által is használt hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége: Kis Balázs utcazenész, hangszerkészítő, aki egy afrikai eredetű hangszer különleges elektromos (három piezo hangszedős, huszonegy rövid és hosszú fém lamellával és jack aljzattal ellátott, mágneses kitámasztós) változatát mutatja be nektek.

 

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E15 - ELEKTROMOS KALIMBA

„Ezt a kis hangszert kalimba, mbira, szanszula, zanzu és még vagy tíz különböző néven ismerik, mégis lassan került be a zenei élet köztudatába. Egy olyan lamellofon hangszerről beszélünk, amit a történelem során rengetegszer fedeztek fel. Egy angol Afrika kutató, Hugh Tracey ismertette meg először a világgal és ő készíttette az első számunkra ismert modern kalimbát. Hogy a nyugati emberek számára könnyebben befogadható legyen ez a hangszer, az egzotikus afrikai hangolást diatonikus (jellemzően C-dúr) hangokra cserélte. Hallhatunk már kalimba játékot Maurice White (Earth, Wind and Fire) vagy Taj Mahal előadásában is. Az internet megjelenésével pedig elindult a modern kalimbák kora: új hangolások, játékstílusok, gitárra szerelt változat és elektromos hangosítás” – mesélt hangszeréről a készítő Kis Balázs.

7 750x

 

Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.