zenesz_logo.png
– NAGY ANITA – A gyergyószentmiklósi Négyes Street zenekar éppen februári lapunk nyomdába kerülése előtti napon nyerte meg Petőfi Zenei Díj „Az év zenekara” kategóriáját – Fülöp Loránd gitárost kérdeztük, milyen volt az idáig vezető út.

4S Street zenekar 2018-ban alakult Gyergyószentmiklóson. 2019-ben jelent meg első albumuk Fellegvár címmel. Dalaikat folyamatosan játsszák az erdélyi és magyarországi rádiók. Mi először az énekes hangjára figyeltünk fel, majd jól kitalált, dallamos zenéjükre és remek szövegeikre.

Többféleképpen is megtaláltalak benneteket a különféle internetes oldalakon, Négyes utca és 4S Street néven, magyarul és angolul ejtve egyaránt. Mi a zenekar hivatalos elnevezése és hogyhogy több névvel is szerepeltek?

Ez a zenekar életében a legelső pillanattól fennálló probléma. Négyes Street a hivatalos nevünk, de amikor ezt eldöntöttük, valahogy senkinek nem vált egyértelművé abban formában (4S Street), ahogy mi használtuk.  A második nagylemeznél pattant ki a fejünkből, hogy bizonyos platformokon teljesen kiírva, Négyes Street-ként használjuk.

 

4s0812 32 800x

 

Van valami jelentése a számotokra?

2018-ban alapította az együttest az énekesünk és a dobosunk. A településen, ahol próbáltunk, a negyedik utcában volt a próbatermünk. Emellett mi azért megfordultunk korábban néhány zenekarban, a mostani felállásból négyen egy másik formációban játszottunk, csak a jelenlegi frontemberrel, Alinnal nem zenéltünk még együtt akkor. Tehát ez a négyes szám két helyről is visszaköszönt, így jött az ötlet, hogy szerepeljen a banda nevében is.

IMG 4808 800x 

Említteted, hogy négyen már zenéltetek együtt. Ti találtatok rá Alinra, az énekesetekre, vagy ő keresett meg benneteket?

Mi korábban gyakorlatilag rivális zenekarokban játszottunk és egyáltalán nem voltunk jó kapcsolatban. Amikor felbomlott a régi zenekarunk, mi azt hittük, hogy már nem is fogunk többet zenélni. Úgy alakult azonban a helyzet, hogy Alin összefutott a dobosunkkal egy helyen, és megbeszélték, hogy elmennek jammelgetni. Ez annyira jól sikerült, hogy felmerült az ötlet, kellene csinálni Alinnal egy zenekart. Én viszont semmiképp nem akartam vele együtt játszani… Ezek után felhívott Alin, úgy, hogy mi korábban soha nem beszélgettünk és arra kért, adjak neki 15 percet személyesen beszélgetni, meg szeretné mutatni a demókat, amiket elkészített. Ez így is lett, és pillanatok alatt a próbateremben találtuk magunkat. Onnantól kezdve már nem is volt kérdés, hogy ezt együtt csináljuk.

Mivel tudott ennyire meggyőzni?

Megmutatta nekem annak a dalnak a demóját, ami a legelső nagylemezünkre került, a Ne emlékezz vissza c dalt. Tudtam, hogyha már a legelső dal ennyire komolyan szól, akkor ebből csak valami jó dolog sülhet ki.

 

4s0812 48 800x

 

2018-ban alakultatok, tehát viszonylag friss a zenekar. A Mesélek a bornak című számotok a YouTube-on majdnem egymilliós nézettségnél tart. Szerinted mi az, ami ilyen rövid idő alatt sikeressé tett benneteket?

Amikor a zenekar elindult, nagyon elszántak és egyben tudatosak voltunk. Nem akartunk abba a hibába esni, mint sok másik zenekar, hogy sláger feldolgozásokat játszunk és falunapokon haknizunk. Ameddig nem volt elég saját dalunk, olyan zenéket dolgoztunk fel, amik kevésbé voltak populárisak, majd ezek helyét fokozatosan átvették a saját dalaink. Voltak sikeres és kevésbé sikeres dalok, de mindig, amikor kiadtunk egy újabbat, az valamennyire szintlépés volt. Ha nem nézettségben, akkor hangzásban, videóklipben… Mindenképp arra törekedtünk, hogy fejlődjünk. Nálunk nincs bevált recept a dalírásra, minden dalnak megvan a maga története és mindegyik különbözik a másiktól. Mindig hagytunk teret az ösztöneinknek. Amikor az első lemezünk megszületett, még útkeresés jellemzett minket. A második nagylemeznél már érettebb, letisztultabb és koherensebb stílust terveztünk. Ahogy jöttek a dalok, észrevettük, hogy hangzásban és szövegvilágban is megjelennek olyan elemek, amik arra mutatnak, hogy egyre komolyabban vehetnek minket az emberek. A Mesélek a bornak című dalunknál már az elejétől kezdve éreztük, hogy kicsit más, mint a többi. Olyan szövegvilága van, ami nagyon sok embernek aktuális.

A dalszövegek hogyan születnek meg?

Csaba, a billentyűsünk és Alin írja őket többnyire, bár az utóbbi időben én is nyitok erre.

Erdélyiek, pontosabban gyergyószentmiklósiak vagytok. Mennyire nehéz megszólítani onnan a magyarországi közönséget? Az tudható, hogy rengeteget utaztok, de okoz-e még ez egyéb nehézséget?

Az az igazság, hogy nem tudjuk, milyen lehet az, ha budapesti egy zenekar. Rengeteg kilométert teszünk meg, akár egy 5 perces interjúért vagy fotózás kedvéért. Én azt gondolom, sok előnye is van annak, hogy vidékről indulunk. Nagyon sok a zenekar, szinte mindenki zenél és ebből a pozitív értelembe vett hangzavarból nagyon nehéz kihallatszódni. Nehéz fellépési lehetőséghez jutni egy induló budapesti zenekarnak, mert tele van a város jobbnál-jobb bandákkal. Itthon, Erdélyben kevesebb a zenekar és a legtöbben feldolgozásokat játszanak, vendéglátóznak. Így, ha valaki elindul egy ilyen pályán és van némi ismeretsége, lényegesen könnyebb a dolga. Amikor mi megalakultunk, nagyon hamar, már 20-25 koncertünk lett lekötve, ami annak is volt köszönhető, hogy rengeteg szervezővel jó kapcsolatot ápoltunk, a korábbi zenekaraink miatt. Ami a legnagyobb előny nekünk, hogy a legelső évben egészen kicsi rendezvényekre is elmentünk, építettük a közönségünket, akik azóta követnek minket. Minket az a 150 koncert, ami mögöttünk van ilyen rövid idő alatt, szinte mindenre megtanított. Sok szituációban kellett helyt állnunk.

 

4s siófok 00854 850x

 

Gyakorlatilag, ha jól számolom szinte minden hétvégén koncerteztetek….

Mint a nagy zenekarok, áprilistól októberig minden hétvégén, a legkülönfélébb rendezvényeken és klubokban.

Rutinosnak számítotok a színpadon, akad mégis olyan dolog, amit fejleszteni szeretnétek?

Rengeteg minden. Szerintem senki nem jelentheti azt ki, hogy ő beért és nincs feljebb. Technikailag, dalok szintjén, arculatban, megjelenésben, mindig van hova fejlődni. Most kezdünk bekerülni a köztudatba és mi nem pozícionáljuk túl magunkat. Ha a huszadik, milliós nézettségű dalunk jön ki, akkor is arra fogunk törekedni, hogy tovább fejlődjünk.

Melyik koncertet mondanád eddig a legemlékezetesebbnek?

Az Akváriumban, A38 hajón Bagossyékkal, a Honeybeasttel, a Kelemen Kabátban zenekarral is volt közös fellépésünk, sőt, még a TNT-vel is a Budapest Parkban, ezek mind nagy élmények voltak. Ugyanakkor mi szeretjük a saját utunkat járni, mindig tisztában voltunk azzal, hogy ezek vendégszereplések. Nem miattunk van ott 8000 ember, hanem ez egy lehetőség nekünk, hogy bemutatkozzunk. Nagyjából mostanában kezdtünk saját útra lépni és nagyon örülünk az önálló koncerteknek. 2021 novemberében volt az Akváriumos lemezbemutató koncertünk, ahol már tudtuk, hogy miattunk vannak ott az emberek, láttuk, hogy éneklik a dalainkat és Négyes Street-es pólót viselnek. Nagyon felemelő volt!

Idén januárban felléptek a Papp László Sportarénában, Ti nyitjátok meg a Bagossy Brothers előtt az estét.

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Bagossyékkal, Norbi, Lacika és Alin nagyjából együtt nőttek fel, ők egy társaság. Legelső perctől kezdve baráti a kapcsolat a két zenekar között. Bagossy Lacika stúdiójába vesszük fel a dalainkat is. A Facebookról értesültünk arról, hogy mi leszünk az előzenekar az Arénás koncerten.

Ennyi koncert után izgultok még fellépés előtt?

Ha a Papp Lászlóra gondolok, pont igen. Ez egy olyan lépték, ami hiába vendégszereplés, de minden zenekar erről álmodik, hogy egyszer itt felléphessen. De minden koncert előtt van bennünk egy egészséges drukk. Ha nem lenne, akkor szerintem abba is kéne hagyni.

 

272367115 352348916892410 5670270842479461726 n

 

Vannak már lekötött koncertek 2022-re és van olyan, amit kiemelnél ezek közül, ahová nagyon várjátok majd a rajongókat?

Mi nem nagyon szoktunk koncertek között különbséget tenni, még ha ez közhelynek is hangzik. Nem igazán nyilvánosak még a helyszínek, de nem volt még olyan, hogy ebben a korai időszakban már ilyen sok koncertünk legyen lekötve, mint most. Nagyon várjuk, hogy eljussunk azokra a helyszínekre, amikről eddig csak álmodtunk és minden jel arra utal, hogy egy csomó ilyen lesz.

 

YouTube: https://www.youtube.com/c/4SStreet/featured
Facebook: https://www.facebook.com/negyesstreet
Instagram: https://www.instagram.com/4sstreet/Spotify: https://open.spotify.com/artist/3W75Q3HN7adHVSjjRJX1ap

Az interjú először a Zenész magazin 2022 februári, 230. számában jelent meg.