zenesz_logo.pngHazánkban 2010 óta ünnepeljük a független lemezboltokat ezen a napon, amire a lemezkiadók és előadók különleges fizikai hanghordozókkal készülnek minden évben – a ritkaságokat gyűjtő zeneértő közönség legnagyobb örömére.

RSD 700.jpg

 

Tavaly óta már két napon is hozzájuthatunk az exkluzív megjelenésekhez az RSD Dropsokon. Idén az első alkalomra június 12-én, szombaton kerül sor.

 

Az Egyesült Államokból indult kezdeményezés kezdetek óta a fizikai megjelenések mellett a független lemezboltok – mint kiemelt kulturális találkozási pontok – fontosságát igyekezett hangsúlyozni. Magyarország több mint egy évtizede a budapesti Musicland és Wave lemezboltok jóvoltából csatlakozott a nemzetközi ünnephez. Tavaly a koronavírus-helyzetre való tekintettel a Record Store Day szervezői úgy döntöttek, újragondolják a formátumot: támogatva a szociális távolságtartást – a korábbi, tradicionális lemezbolti koncertekkel és eseményekkel ellentétben – sokkal inkább a kiadványokra és azok beszerzésére fókuszáló, több dátumra osztott RSD Dropsokat hoztak létre. Így reményeik szerint a tömeg nem egy napra koncentrálódik, ráadásul több napnyi lehetőség adódik a böngészésre. 2021-ben az első „dropon” a fővárosi Deep, a dunaújvárosi 777 Zenebolt, új érkezőként az MG Records lemezbolt, valamint a két veterán helyszín: a legendás Wave és a Musicland működik ezen a napon extra nyitvatartással.

 

 

RSD_2016_WAVE_fotó_sinco 700x.jpg

 


Izgalmas nemzetközi kiadványok

 

Mint minden évben, idén is ritkaságokkal, fantasztikus kivitelű megjelenésekkel készültek világszerte a kiadók és az előadók. Többek között beszerezhető lesz egy frissen megjelenő Amy Winehouse remixalbum színes vinylen, Lady Gaga Chromatica című albumának deluxe vinyl kiadása, a Muse frontember Matt Bellamy 10 szólódalát tartalmazó nagylemeze, valamint további különlegességek, olyan előadóktól, mint Prince, a The Rolling Stones, Björk, St Vincent, Metallica, Fontaines DC, The Cure vagy az Elastica.

 

 

hangmas rip-cover-post 500x.jpg

 


Hazai ritkaságok


Már évek óta hazai Record Store Day Exclusive kiadványokkal is találkozhatnak a magyarországi gyűjtők ezen a napon. Idén a június 12-i első időpontra három különlegesség is beszerezhető lesz a lemezboltokban: 

 

Hangmás - Rest in Parties 2007-2013 (Draze Records)

 

Az indie színtér egyik leghíresebb zenekara összeválogatta kedvenc dalait és a Record Store Day napjára időzítve egy limitált, 200 példányszámú vinylen meg is jelenteti. A Draze Records kiadásában megjelenő, 11 számos, sorszámozott lemezt elsőként június 12-én lehet majd megvásárolni a budapesti Musicland és Wave lemezboltban.

 

 

Kristof_Hajos_Dancing_to_Sirens_RSD2021 500x.jpg

 


Kristóf Hajós - Dancing to Sirens (Klinik)

 

Hajós Kristóf, a The Unbending Trees egykori frontembere 2021-ben visszatért és szólókarrierbe kezdett. Az év végére tervezett első albumáról folyamatosan jelennek meg az izgalmasabbnál izgalmasabb kislemezek. A jelenlegi – szám szerint harmadik ilyen kiadvány – a Klinik gondozásában, limitált mennyiségű, 3 felvételt tartalmazó magnókazetta formájában lesz elérhető június 12-től.

 

Eilema - Attracted to Light (Author’s edition)

 

A budapesti rhythm ‘n’ grunge zenekar első nagylemeze, limitált mennyiségű kazettán is megjelenik, július 17-re időzítve.

 

Finely Chopped vol.1 (Klinik)

 

A budapesti Klinik egy remixkazettával is készül a második, július 17-i alkalomra. A kiadványon olyan, a kiadóhoz köthető előadók dalainak remixei lesznek hallhatóak, mint az Anton Vezuv, Hajós Kristóf, Jakab Péter, az egykori Realistic Crew és a Jazzékiel. A remixeket jegyző művészek pedig Mankind, horhos, Krizso, Marwell és Norbert Kristóf lesznek. Bővebb információkkal, valamint a résztvevő lemezboltok elérhetőségeivel és eseményeivel kapcsolatban pedig a Record Store Day Hungary weboldalán érdemes tájékozódni.

 

 

RSD.hu linkek:

https://recordstoreday.hu/

facebook.com/recordstoredayhungary

instagram.com/recordstoredayhu/

 

Magyar megjelenésekhez kapcsolódó linkek:

https://www.facebook.com/hangmas