zenesz_logo.pngA Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA

0 700x.jpg

 

Mire jó egy régi szivardoboz, egy kidobásra ítélt mosódeszka, egy ütött-kopott bőrönd vagy éppen kis kedvencünk kutyatálja? A válasz egyértelmű: hangszerkészítésre! Már nemcsak a tengerentúlon a blues őshazájában, hanem itthon is találkozhatunk olyan utcazenészekkel, akik otthoni kacatokból készített hangszereken játszanak. Ezeket a különleges instrumen­tumokat kívánja összegyűjteni a veres-egy-házi kötődésű hokum blues-rock banda, a RED ONE HOUSE.

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka, utcazenészek által is használt hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

Az adásokban a banda tagjai és vendégeik (Ferenczi György, Crazy Daisy Jug Band, Huckleberry Guys, Poplesz, Texas Tourist) az alábbi zeneszerszámokat veszik górcső alá: szivardoboz-gitár, mosódeszka, lábdob-bőrönd, nagybőgő, stompbox, szájgitár, lavórbőgő, jug, banjitár, szájharmonika, mankó gitár, pocketsax, ordibátor, lap steel gitár stb.

Itt a Zenész Magazin oldalán minden héten bemutatunk nektek egy-egy részt a sorozatból.

 

 

HANGSZERMUSTRA #01 - CIGAR BOX GITÁR

A hangszer teste egy kubai szivardobozból készült, ami belül jávorfával lett megerősítve. A gitár testét elől egy alabamai rendszámtábla fedi, ami nem csak díszként, hanem rezonátorként is funkciónál. Egy Gibson humbucker hangszedő, egy lineáris hangerő potméter és egy normál mono jack aljzat adja a gitár elektronikáját. A gitár hídja pedig menetes szárból lett kialakítva, ami nincs fixen rögzítve a testhez, így könnyen cserélhető. A gitár nyaka juharfából készült Stratocaster nyak, rózsafa fogólappal, és a gitár feje 4-2-es osztásúra lett kialakítva. Az autentikus cigar box gitártól eltérően ez hathúros hangszer.

Ha tetszenek ezek a hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House YouTube-csatornájára, mert hangszerek tárháza folyamatosan bővül.