zenesz_logo.pngŰrhajó a sivatagban – fotókiállítás lesz a magyar rapper és barátja veszélyes urbex kalandjából.

Buran kiallitas _01 550x.jpg

 

 

Menthamadafaka (Ozsváth Gergely) azon sokoldalú előadók közé tartozik, akik nem csak a zenében képesek nagyot alkotni. Aki követi a rapper Instáját, az nem csupán a 2001 óta alkotó Hősök formáció életébe nyerhet betekintést, hiszen jó ideje már, hogy a turizmus egy rendhagyó formája, az urbex világa jelenti Mentha egyik legfőbb fotó témáját.

 

Az urbex (urban exploration) szubkultúra rajongói kikapcsolódásuk során nem a pálmafás tengerpartokra, vagy a hegyvidék frissítő levegőjére vágynak elsősorban, hanem a sötét dimenziók, a városi hanyatlás áll figyelmük középpontjában. Az ilyen adrenalinnal teli kirándulások során az urbexes felfedezők romos, sokszor elhagyatott helyszíneket (egykoron működő kórházak, iskolák, gyárak…) fedeznek fel, máskor pedig olyan aktív létesítmények után (alagutak, csatornahálózatok, ipari és katonai helyszínek, stb) kutatnak, amelyek (bizonyos része) hétköznapi emberek számára nem látogathatók.

 

 

 

 

Több mint egy éve (2019. szeptember 28.), hogy társa, IKE (Moravetz Ákos) oldalán nem mindennapi túrának vágott neki Mentha. A srácok ezúttal egészen Kazahsztánig mentek, ugyanis az orosz űrprogram központjának számító Bajkonur állomáshoz látogattak el  – a Buran szovjet űrrepülőgép 1988 november közepén járt az űrben és kétszer is megkerülte a Földet – 50 kilós hátizsákkal, 40 kilométeres sivatagi úttal, sebes lábakkal, vaksötétséggel, kígyókkal, skorpiókkal, járőrökkel. A páros ugyan lebukott, az orosz katonák elvették telefonjukat, kitörölték képeiket, de mivel a fiúk szerencsére időben cselekedtek és így is sok izgalmas anyagot sikerült megőrizniük.

 

Ezekből láthatunk két héten keresztül egy kiállítást a Telep Galériában (1075 Budapest, Madách Imre út 8.), amelynek megnyitójára október 27-én, 18 órakor kerül sor. Bekuckózásra bőven lesz még idő, töltődj fel egy nem mindennapi történettel, és tapasztald meg a fizikai pusztulás egy sajátos szépségét a Telepben!

 

 

BURAN - Űrhajó a sivatagban Kiállítás eseménye a Facebookon:

https://www.facebook.com/events/337371110819227

Mentha az Instán: https://www.instagram.com/menthamadafaka/
Ike az Instán: https://www.instagram.com/ike.hpc/

Explorers Hungary az Instán:
https://www.instagram.com/explorers_hungary/
Explorers Hungary a YouTube-on: https://www.youtube.com/channel/UCdQsHSe6OKXulBXrIp1RpIQ

 


A magunk részéről csak gratulálni tudunk Mentha és IKE kivételes fotóihoz, és itt nem csak a bajkonuri képekre gondolunk, hanem az Instán fellelhető többi remek fotóra! (-zm-)