zenesz_logo.pngEgy angliai magyar zenekar, a Foreign Accent izgalmas zenéjét és a hozzá készült videót szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, de történet nem csak erről szól...

SajtĂłfotĂł 700x.jpg

 

 

Egy meglehetősen érdekes és egyedi zenéhez készült videót kaptunk a nottinghami székhelyű Foreign Accent zenekartól, akik stílusukat prog-rock-folk-fusion-ként határozzák meg. A zenekar elődjét még valamikor 16 évvel ezelőtt idehaza alapította Fratanolo János gitáros és Fratanolo Anita énekes, Rege néven. Amikor elhagyták az országot Angliában is folytatták a zenélést és megalapították a Foreign Accent zenekart.

 

A zenekar történetéről így mesélt Fratanolo Anita, énekes: „Eleinte magyar népdal és versfeldolgozásokat játszottunk. Pár év után úgy éreztük ez a vonal nem teljesen az, amit szeretnénk. Új dalokat kezdtünk el írni, más stílusban. Ez sajnos azt eredményezte, hogy a hegedűs és a basszusgitáros kivált a zenekarból. Ekkor találtuk meg a mostani csapatot. Szólógitárosunk Kertai Zsolt a Hunderground cover band-ből csatlakozott hozzánk Londonból, s hozta magával a legjobb barátját Korpásy Györgyöt, aki eredetileg dobos volt, de a kedvünkért most basszusgitárt vett a kezébe.

 

 

 

 

 

Varnyu Roland aki basszusgitáros volt, ő most a dobok mögött ül. Nemrég csatlakozott hozzánk, mint vokalista Szobolóczky Anita, akivel végre több szólamban szólalhatnak meg a dalok a színpadon is. Az egyetlen angol a csapatban, Ed Marchewicz aki fuvolán közreműködött a stúdiófelvételeknél.

 

A dalainkat Dr. Kárpáti Tibor kortárs költő mondákra és regékre épülő versei teszik teljessé. Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy a zenekar részére felajánlotta összes művét, sőt, van, amit már kizárólag nekünk írt. Az animációinkat Art No Yokai készíti, aki szintén Magyarországról segíti munkánkat. A csapatnak saját hangmérnöke van, Sthurm Attila, az ő szárnyai alatt, az ő stúdiójában vesszük fel dalainkat, és videóinkat is nála készítjük.

 

 

FA _2 _ 700.jpg

 

 

A stílusunk nehezen behatárolható. Talán a 70-es évek folkos prog-rockja áll legközelebb hozzá. Nagyon sok alkalommal léptünk fel Angliában, kisebb rendezvényeken és fesztiválokon is. Az angol közönség nagyon szeret minket, egzotikusnak tartják a magyar nyelven előadott dalainkat. A most készülő anyagunk konceptalbum, 8 dalból áll és egy teljes történetet mesél el. Karantén videónk, a Hold Szárnyán, albumunk 4. dala. Jelenleg a lemez első dalának a stúdió felvételén dolgozunk, miközben készül az animáció is. Műsorunk nyomon követi világunk keletkezését, egészen a megsemmisülésig, majd az újjászületésig, egy sámán szemén keresztűl.

 

 

120736496_1292067777802231_4809274953033090160_n.jpg

 

 

Sajnos a karantén nem tett jót a terveinknek. Nemcsak a koncerteket kellett lemondanunk, de nem tudtuk végig forgatni a videót sem, úgy ahogy szerettük volna. Ezért is tettük közzé, mint karantén videót. Amint a helyzet megengedi, a forgatást folytatni fogjuk és hamarosan a végleges változatot osztjuk majd meg közönségünkkel. A terveink között szerepel, hogy 2021-ben Magyarországon is fellépjünk, ha adottak lesznek a feltételek.”

 

Anita még azt is hozzátette, hogy jó lenne, ha a magyar közönség is megismerhetné munkáikat. Ennek a kérésnek most örömmel teszünk eleget.

 

https://www.facebook.com/foreignaccentuk/

https://foreignaccent.bandcamp.com/track/a-hold-sz-rny-n-soaring-with-the-moon