zenesz_logo.pngGerendás Péter Karácsonyi Koncertje, 2012.12.26. Syma Rendezvényközpont - koncert kritika.

FOTÓ 2 GERENDÁS PÉTER_resize.jpg

 

Lassan verődött össze a majd kétezer néző a Syma Rendezvényközpontban. Tulajdonképpen a törzsközönség, vagyis a barátok és ismerősök is megtöltötték volna a házat, de eljöttek olyanok is, akik tudták, itt valami különlegeset fognak hallani! Bejött a zenekar es Gerendás Péter, aki miatt idelátogattunk, az Átölel a múlt című nyitószám után bemutatta zenekarát:

 

Honyecz Ferenc hárfa

Farkas Izsák  hegedű

Pengő Csaba Bőgő, basszusgitár

Gerendás Hanna, zongora, fuvola

Gerendás Dani dob, gitár

Gerendás Péter ének, gitár

 

Elhangzott két, a családhoz tartozó név is. A bennfentesek már előtte tudták, hogy Hanna a zongoránál, Dani a doboknál kíséri majd apjukat. A hangulat már a bemutatkozás után családiasabb lett es a közönség egyre otthonosabban érezte magát. Még a hangosítás hibája sem tudta tönkretenni a koncertet. A hallgatóság - lelkesedve a nagyszerű számoktól, a jó hangulattól, szinte eggyé vált a zenével. Sorban jöttek az ismert dallamok, melyeket a közönség és az előadók együtt énekeltek: Szép Júlia, Százéves pályaudvar, Két hónap a nagy folyón, stb. Persze hallottunk az újabbakból is. Azon gondolkoztam a koncert közben, vajon miért kell ennyi időt várni, egy ilyen kiváló művész újabb koncertjére? Mi kell ahhoz, hogy dalai eljussanak az emberekhez, hogy a rádióállomások rendszeresen sugározzák szerzeményeit? Mi akadályozza a szerkesztőket abban, hogy az igényes, mondanivalóval is rendelkező műveit rendszeresen műsorra tűzzék? A zene nem lehet akadály, mert Gerendás jó zenéket szerez. Több ismert hazai művész is rendelt Tőle számokat, Bródyval, Presserrel sokszor dolgozott, ismeri Őt a szakma színe-java. Mi hát a titok, mi az ok, amiért ez a korszakot is meghatározó szerző kimarad a magyar adókról? Talán, mert nem hétköznapi slágereket, hanem igazi mondanivalóval rendelkező számokat ír? Nyílván többen rávágják: rétegzene! Lehet, de széles réteghez, a gondolkozó emberekhez szól. Korábbi szerzeményei, dalai ma is aktuálisak.

 

December 26.-i koncertjének zenekari hangzása azt is megmutatta, hogy az egy szál gitárra írott számok mennyire jól szólnak zenekari változatban. Az elmúlt időszakban Oláh Dezsővel zenélt, ami egyértelműen a jazz műfajához való komolyabb vonzódását bizonyítja. Ezt ezen a koncerten is érezni lehetett. Társai kiválóak, a gyerekek tehetségesek! Dani, aki tizenéves létére már hat tanítványnak oktatja a dob és ezen keresztül a zenei kultúra ismereteit, szinte a zenében él. Nem csak a pop, hanem a jazz műfajában is kiválóan mozog.  A koncerten figyelme kiterjedt a papa minden rezdülésére, de amikor végre az "Ő ideje " érkezett el, kikapcsolta a világot és eggyé vált a hangszerrel. Nincs tévesztés, nincs drukk, nincs megszeppenés, csak a ritmus, a dob es mindezek harmóniája. Ez a fiú igazi profi! Apja büszkén mosolygott, mint, ahogy büszkén tekintett Hanna lányára is, aki a billentyűs hangszereken kísérte. Már-már családi bulinak tűnhetett volna a koncert, ha a zenésztársak nem álltak volna a színpadon. A kiváló hegedűs Farkas Izsák szinte klezmerszerű hangzást kölcsönzött a zenekarnak, amelyet jól egészített ki a basszusgitáron és bőgőn egyaránt kiváló Pengő Csaba. Honyecz Ferenc hárfa játéka érdekes hangzást kölcsönzött a zenekarnak. A jazz műfajában szokatlan hangszer hangosítását nehéz megoldani, mint ahogy ezen az estén sem sikerült maradéktalanul!

A műsor második részében, vendégként lépett színpadra Radics Gigi, a Megasztár-6 győztese. Tehetséges, szép, fiatal! Jó hang, csak rossz számokat hozott a koncertre. Se ezek mondanivalója, se zenéje nem illeszkedett Gerendás Peter bulijához. Gigi fellépése után, nagyon bájos jelenet következett: a Gerendás család 4 fiú tagjai, Péter, Dani, Ruben és Robi adták elő Spanyol gitárfantáziájukat. Megható volt, ahogy a kicsik izgulva, Dani és a családfő már felszabadulva, az örömzene élvezetével játszottak a húrokon.

 

 

Egy ilyen koncert után, nem lehet nem beszélni az elhangzott zeneszámokról is! Talán nem kell bizonygatni, hogy Gerendás Péter szerzeményei az életet ábrázoljak. Élményeiből, látomásaiból meríti dalainak szövegét. A zene?  Az meg semmivel nem összetéveszthető. Lehet, hogy ez a zene nélküle meg sem szólalna! Egyéni énekstílusa, bársonyos hangja, lelkiállapota, előadói professzionizmusa egyedivé teszi Ez a zenekari hangzás nagyon jól áll a szerzeményeinek. Még azoknak is, amelyeket gitárra és énekhangra írt eredetileg. Ezeknél is érvényesül a komplexitás harmóniája, a dob, a zongora, a basszusgitár összetett hangzása, amelyet különlegessé tesz a hegedű egyedi hangja. Talán ezek együttes hatása  teszi befogadhatóbbá az átlagemberek számára egyedi hangzását, kiváló énektudását, nagyszerű előadói képességeit! Előfordult ugyan, hogy dalait túlkarikírozta, de mindezt játszva, a humor által fűszerezve, bájosan! Gerendás Péter kiváló zenész, nagy tehetség, eredeti gondolatokkal, klasszikus műveltséggel, kultúrával és olyan szellemi kiáramlással, amely csak a legkivalóbbaknak adatik meg! Erről tanúskodott karácsonyi koncertje is! Volt régebben zenekara, amellyel klubokban zenélt, de ilyen koncertje régen nem volt! Már itt volt az ideje!

 

Afable Don Pietro Di Gerendese!

 

Biztos sok dolognak kellett teljesülnie ahhoz, hogy ez a koncert létrejöjjön! Nincs minden nap egy Szántó András, egy Rádi Angéla, aki segít megvalósítani ilyen bulikat, de kérlek, kérünk, mint közönség, mint Téged szerető, becsülő emberek, és mint a barátaid, ne kelljen több évet várni egy hasonlóra! Látod, ott voltunk, élveztük, énekeltünk Veled, Neked tapsoltunk, e – sok szempontból – szent napon! Még sok ilyet!

 

FOTÓ GERENDÁS PÉTER_crop _resize.jpg

 

 

Bárdos Tamás / Tomo

 

Az elhangzás sorrendjében játszott dalok:

Átölel a múlt

Igazi játék

Más ez az állomás

Jákob

Miért lettél más

Szeretem a nőt

Donna Maria

Bennem bízzál

Legendák asszonya

Szép Júlia

Spanyolgitár fantasia Ruben, Robi, Dani, Peti

Az árral szemben

Copacabana

Vadonatúj érzés

Úgy fáj

Hunyd be szemed

Halleluja

I Just Love Her So

Body and Soul

Fehér Karácsony

With a Little Help From My Friends

Zenemadár

Százéves pályaudvar

Tirikitaka

Vékony a jég

Robot asszony

Két hónap a nagy folyón

Elszállnék a széllel

 

http://www.gerendaspeter.hu