zenesz_logo.png2013-ban a Crossroads Guitar Festival a New York-i Madison Square Garden-ben kerül megrendezésre. Az alábbiakban néhány hír és érdekesség olvasható a fesztivállal kapcsolatban.

Clapton-Quote-Updated.png

 

Az Eric Clapton nevéhez fűződő Crossroads Guitar Festival idén április 12-én és 13-án a New York-i Madison Square Garden-ben kerül megrendezésre. Kiszivárgott hírek szerint, annyiban rendhagyó lesz a rendezvény, hogy Clapton egy akusztikus koncerttel akarja indítani a fesztivált. A két nap alatt számos gitáros híresség fog színpadra lépni Claptonon kívül, így például Jeff Back, John Mayer, B.B. King, Buddy Guy, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Clapton több formációval is fellép, többek között az Allman Brothers Band-del is.

 

Az odalátogatók a koncerteken kívül a Road to Crossroads kiállítást is megtekinthetik, melyet a Guitar Center, az Ernie Ball, a Fender, a Martin Guitar, a Gibson, és az Olympus részvételével rendeznek. A különböző pavilonokban a gitár- és zenerajongók nem csak megtekinthetik a kiállított új, vagy régebbi, híres hangszereket, hanem ki is próbálhatják azokat.

 

Eric Clapton és a Guitar Center közös ötlete a fesztiválhoz kapcsolódó Eric Clapton Crossroads Guitar Collection, melynek keretén belül Clapton korábbi kedvenc, és híres gitárjainak pontos másolatait készíti el a Fender, a Gibson és a Martin.

 

20130204-clapton-600x-1360016979.jpg

 

A másolatok a következő gitárokról készülnek: "Brownie," egy Fender Stratocaster, melyet Clapton a Cream felbomlása után, a kora hetvenes években használt és ezen játszotta a „Layla” című híres dalát. Az eredeti hangszer egy 1999-es aukción 497 000.- dollárért kelt el, most a másolatot, már 15 000.- dollárért meg lehet vásárolni.

 

 „Lucy” Clapton 1957-es Gold Top Gibson Les Paul-ja, melyet a 60-as években használt, majd barátjának, George Harrisonnak ajándékozta. Ezekből 100 darab másolat készül és szintén 15 000 dolláros áron lehet megvenni.

Két Martin akusztikus gitárról is készülnek másolatok, melyeket 6 000-50 000 dolláros áron kívánnak eladni.

 

Eric Clapton Crossroads Guitars  GuitarCenter_600.jpg

 

 

A befolyó összegből a gitáros Antigua-n 1997-ben létrehozott Crossroads Centre névre hallgató egészségügyi központját kívánják támogatni, ahol elsősorban alkohol- és drogfüggőket kezelnek.

 

Eric Clapton ritkán ad interjút, de ezúttal meghívott egy stábot londoni otthonába, hogy a Crossroads Guitar Collection gitárjairól beszéljen, és felidézze az eredeti hangszerekhez fűződő emlékeit. Az alábbi videóban az interjú azon része látható, melyben Clapton a „Brownie”-ról beszél és próbálgatja, az eredeti hangszer pontos másolatát.