zenesz_logo.png



Sokszor épp csak egy kis csendre van szükségünk, vallja a Margaret Island, akik számára A csend című Gerendás Péter - Bródy János szerzemény olyan mély mondanivalóval bír, hogy amellett, hogy III lemezükön feldolgozták a dalt.

 

 

Most pedig videoklipet is forgattak hozzá; sőt, őszi országjáró szimfonikus turnéjuk is a „Csend turné” nevet kapta.

 

A Margaret Island harmadik albumának utolsó felvétele ez a lírai Gerendás - Bródy dal, mely egyben a lemez végszavát is kölcsönzi. „Nagyon érdekes, hogy »A csend« utolsó szava a remény. Így zárul a lemez. Ebben a helyzetben, amiben most élünk itthon (ez a szomorúság, apátia), mégis mint egy mantraszerűen benne van a reménykedés a szövegben. Végső soron mégis ide köt minket a szívünk, ide tartozunk, ez az ország a hazánk. A menni, vagy maradni kérdés abszolút benne van, Bródynak ezúttal egy pozitív válasza volt erre” – fejti ki Törőcsik Kristóf.

 

 

MI 700x.jpg

 

„Amellett, hogy a remény fontosságát hangsúlyozza a dal, egy másik nagyon fontos üzenettel is bír: hogy ne felejtsük el a sokszor ijesztő, hideg, máskor viszont puha, otthonos csend jelentőségét. A saját csendjeink megtalálása, megteremtése az, amiről oly gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni - sajnos én magam is, így ez számomra is kihívás, de próbálok egyre inkább tudatosabban figyelni erre -, pedig az igazán mély gondolatok sokszor épp csendben, magunkba zárkózva, befelé figyelve születnek” – emeli ki a dal mondanivalójával kapcsolatban Lábas Viki. „Ehhez a gondolatmenethez társítva egy kifejezetten letisztult klipet szerettünk volna készíteni a dal mellé, hogy ne vegye el a figyelmet a lényegről, magáról a dalszövegről.”

 

„Szerettük volna az őszi időszakban mi is kicsit újra átélni a nyári hajtás után ezt a fajta csendet, így októberben mi is elcsendesültünk, a koncertek helyét a kreatív gondolkodás, tanulás, a hétköznapi körforgásból való kiszakadás, töltődés vette át” – meséli Füstös Bálint. „November-december folyamán ezután több vidéki állomásra indulunk, hogy áthangszerelt dalainkat szimfonikus kísérettel elegáns színháztermekben adjuk elő. A Csend turnéval a közönségünket is egy közös elcsendesülésre, egy belső utazásra invitáljuk, hasonlóan ahhoz, ahogy év elején a MÜPA koncerttermében is tettük.”

 

A november-decemberi szimfonikus Csend turné állomásai között szerepel többek között Pécs, Miskolc, Gödöllő és Veszprém városa is, a zenekart ezúttal is a Heuréka Pop Orchestra kíséri.

 

Borító fotó: Hegyi Júlia Lily

 

 

A Csend turné pontos részletei itt:  https://bit.ly/csendturne-szimfonik

www.goldrecord.hu