zenesz_logo.png



Október 18-án ünnepeljük a Dalszerzők Napját – mindazokat a zeneszerzőket és szövegírókat, akiknek a kedvenc dalainkat köszönhetjük.

 

500x.jpg

 


Az Artisjus kezdeményezésének célja, hogy ezen a napon nagyobb figyelmet szenteljünk annak a 13 ezer magyar dalszerzőnek, akik nélkül ma Magyarországon nem lenne ennyi jó zene, és nem születnének új dalok. A dalszerzők ünnepléséhez bárki csatlakozhat, ha saját közösségi oldalán egy posztban a #kösziadalt hashtag használatával mond köszönetet kedvenc zenéiért.


Legkedvesebb dalaink felvidítanak, inspirálnak, vagy fontos pillanatok emlékét őrizik. Gyakran bele sem gondolunk, hogy ezeket a zenéket, dalszövegeket azok szerzőinek köszönhetjük, így az őket megillető elismerés is sokszor elmarad. Erre hívja fel a figyelmet a Dalszerzők Napja alkalmából elindított #kösziadalt kihívás. A kampányt támogató zenészek arra kérik a rajongóikat, hogy mondjanak köszönetet kedvenc daluk szerzőinek Facebookon és Instagramon a #kösziadalt hashtaggel, és hívjanak ki 3 embert, hogy tegyék ugyanezt. A tavalyi évben többek között Péterfy Bori, Freddie, Radics Gigi, Molnár Tamás (Jetlag) és a Margaret Island állt az ügy mellé.  

 

 

gigi.jpg

 


„Dalszerzőként nagyon szeretek más szerzőkkel együtt dolgozni, hiszen általuk több érzés és nézőpont kerülhet a dalokba, én pedig kedvelem ezt a sokszínűséget. Sokszor a dalszöveg írójának a legnehezebb a feladata – a dal hangulatán és stílusán túl az énekes által megálmodott témát is figyelembe kell vennie úgy, hogy az a közönség számára befogadható maradjon, de szakmailag is maradandó szülessen
" – mutat rá a szövegírói munka kihívásaira Radics Gigi énekes-dalszerző.

 

A szerzőket ritkán látjuk, legjobb esetben is csak a nevükkel találkozhatunk. Pedig több mint tizenháromezer magyar szövegíró és zeneszerző kap a dalai után jogdíjat. Évente közel 17 ezer új dal születik Magyarországon, az Artisjus adatbázisában jelenleg már több mint 280 ezer magyar mű szerepel.

 

 

LĂĄbas Viku 650x.jpg

 


„Számunkra nagyon természetes folyamat a közös dalszerzés, meghallgatjuk mindenki ötleteit, véleményét. Dalszövegírás terén is nyitottak vagyunk: egyre több saját ötletünk van, de a szövegek csiszolgatása továbbra is a dalszövegíróinkkal történik. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a dalszerzői körünk egyre csak bővül és egyre több emberrel tudjuk inspirálni egymást - szövegírókkal, producerekkel egyaránt "
– mesélt a közös alkotói munkáról Lábas Viki, a junior Artisjus-díjas Margaret Island énekesnője és egyben egyik szerzője.

 

További információk: https://kosziadalt.hu/