zenesz_logo.pngA kétezres évekre úgy tűnt, teljesen jelentéktelenné válik a formátum, mára azonban újra cool-listás lett a magnókazetta.

 

iamyankmodular_700x.jpg

 

Angliában már 2013 óta dedikált ünnepnapja van a mágnesszalag formátumnak, 2019-re pedig Magyarországra is elért az őrület: október 12-én, pénteken első alkalommal itthon is megrendezik a Cassette Store Dayt. Az első hazai CSD-re két magyar kiadvány jelenik meg: iamyank és Krizso egy-egy új hanganyaga, az esemény központja pedig a Wave lemezbolt lesz, ahol iamyank élőben is bemutatja új kazettája anyagát.

 

A magyar underground és alternatív zenei szcénában az elmúlt években egyre népszerűbb formátum a magnókazetta. Ezeknek a kiadványoknak eddig nem volt dedikált ünnepük itthon, az exkluzív megjelenések pedig jobb híján a független lemezboltokat ünneplő Record Store Day keretében jöttek ki. Most itt a lehetőség a kazetták forradalmára: ez évben itthon is megrendezik október 12-én a Cassette Store Day-t. A magnókazetta formátum első hazai ünnepnapjára a legrégebb óta működő magyar indie/alternatív lemezbolt, a legendás budapesti Wave vállalta a központi szerepet: erre a napra dedikált „kazettasarkot” alakítanak ki az üzletben a kézbe fogható kiadványok szerelmeseinek, akik szívesen támogatják kazettavásárlással a művészeket.

 

 

analog 700x.jpg

 


„Ez az esemény remélhetőleg hozzájárul a kazetták népszerűségéhez, ezáltal jövőre több exkluzív kiadvány jelenhet meg és még több lemezbolt csatlakozik a Cassette Store Day-hez. Szeretnénk, ha ez az ünnep hasonlóan kinőné magát, mint a független lemezboltokat ünneplő Record Store Day, amely már itthon is jelentős erőket mozgat meg minden évben, és amelynek egyébként szintén a hivatalos magyar kapcsolati pontjai vagyunk”
– mondta el a CSD hazai kapcsolattartója, Gyulai István Sztív, a Klinik budapesti indie label egyik alapítója.

 

Az első magyarországi Cassette Store Day-re két magyar kiadvány lát napvilágot. Hazánk egyik legsokoldalúbb elektronikus zenei producere és előadója, iamyank „A live album” címmel jelentet meg kazettát erre a napra „Első nagylemezem, a Hiraeth óta eltelt közel három évet aktív visszavonulással töltöttem. Ez alatt az idő alatt klasszikus hangszereléssel, zongora improvizációkkal, a moduláris szintetizátorokkal és a gitárpedálokkal való kísérletezéssel foglalkoztam. Az első magyar CSD-ra megjelenő A live album ennek az első és második nagylemez közötti időszaknak a lenyomata: egy vágatlan élő felvétel, amelyen az elektronikus és az akusztikus hangszerek szövevényét követhetjük nyomon” – mondja exkluzív kiadványáról a producer. Iamyank a kazetta hanganyagát élőben is bemutatja a Wave-ben október 12-én.

 

 

krizso 700x.jpg

 

 

A másik magyar megjelenés a magyar CSD szervezésében jelentős szerepet vállaló Klinik művésze, az egykori Realistic Crew zenei megfejtője, Krizso második szólólemeze, a Boys in the City – Girls From the Woods, amely szintén dedikáltan a kazetták ünnepnapján lesz először kézbe fogható. Ráadásul nemcsak itthon: a hazai megjelenéssel párhuzamosan Pekingben is kijön a kazetta a helyi Nasty Wizard Records közreműködésével.

 

A Cassette Store Day mozgalma az Egyesült Királyságban indult 2013-ban, és gyorsan nemzetközi megmozdulássá nőtte ki magát: ma már többek között az USA-ban, Japánban, Németországban és Franciaországban is a zenei színtér nagy erőit mozgatja meg. Célja a kazetta, mint hanghordozó ünneplése: a CSD szervezői, a független kiadók és lemezboltok, a zenekarok és a rajongók bevonásával életben tartani a digitális korban is ezt a korábban halottnak tűnő formátumot.

 

 

 

Cassette Store Day Hungary weboldal | http://cassettestoreday.hu/

Cassette Store Day Hungary Facebook | https://www.facebook.com/cassettestoredayhungary/

Cassette Store Day Hungary 2019 FB event | https://www.facebook.com/events/1806380356172194/