zenesz_logo.png



Mára a műfaj egyik legfontosabb fővárosi ünnepévé nőtte ki magát az Óbudai Blues Fesztivál a KOBUCI Kertben. Július 21. és 25. között világhírű zenészek és itthoni mesterek gyűlnek össze az óbudai Zichy-kastély kertjében, hogy az élő blues örömeibe invitálják a közönséget.

Braindogs 700x.jpg

 

Braindogs

 

A VII. Bluesfesztivál minden bizonnyal a fesztivál történetének egyik legerősebb műsorkínálatával várja a közönséget. A rendezvény tavalyi sikere és szakmai elismertsége (European Blues Union tagság) mára megteremtette annak a lehetőségét, hogy a programkínálatban egyszerre szerepeljen a European Blues Challenge tavalyi nyertese, a European Blues Awards legjobb férfi előadója és egy International Blues Challenge győztes. A szervezők a tradicionális, a delta, a chicagói, a memphisi vagy éppen a southern soul-bluesból táplálkozó zenék melletti elköteleződésüket fel nem adva a határműfajok felé is nyitnak. Be szeretnék mutatni, hogy a blues mennyi más stílust is megtermékenyít anélkül, hogy tudnánk róla.  Ezért is lett az esemény idei szlogenje: Blues & Roots.

 

 

 

 

A fesztivál Tom Waits zsenialitása és őrülete előtt tisztelgő Braindogs koncertjével kezdődik, a közönség ezen az estén veheti kézbe először a zenekar hamarosan megjelenő albumát. Július 22-én Shilpa Ray lép színpadra, akinek hangját és zenei világát egyaránt hasonlították már Screamin' Jay Hawkinséhoz és Ella Fitzgeraldéhoz is.  Egy indián harmónium kíséretére épülő, elemi erejű zenéjében a blues gyökereit olykor a punk radikalitása felé nyitja meg, így a fesztivál történetében a „blues and roots” műfajok utóbbi vonulatát újabb távlatokban képviseli majd.

 

 

 

 

Másnap a The Mojo és a Muddy Shoes után a fesztivál sztárvendége, a holland Ragtime Rumours koncertezik, akik Rag'n Roll című albumukkal tavaly elnyerték a European Blues Challenge első díját. Zenei attitűdjüket az old-school ragtime, a gipsy-jazz és a blues műfaji hármassága jellemzi, világukban mintha Tom Waits Django Reinhardttal találkozna, és a műfajok legélesebb határterületei termékenyítenék meg egymást.

 

 

 

 

Július 24-én a nemzetközi blues-szcéna egyik legtöbbet utazó kiválósága, az osztrák „Sir” Oliver Mally után egy igazi mester, Big Daddy Wilson az amerikai Dél hangulatát idézi fel a Kobuciban. A funk, a soul, a gospel és a country gyökereit a bluesban újragondoló zenész játéka senkiéhez sem hasonlítható, egyénisége és lelke egyből magával ragadja a hallagatókat. A fesztivált az Ölveti Blues Band és a Jambalaya fellépése után Little G. Weevil születésnapi nagykoncertje zárja. A magyar zenész szellemisége és zenei világa több mint fél évtizede a fesztivál a szimbóluma is, hiszen hidakat teremtve köti össze a blues eredeti, tengerentúli és hazai kultúráját. Ezen az estén a gitár duplán is főszerepbe kerül, hiszen a koncert vendége Tátrai Tibor lesz.

 

 

littleg.png

 

Little G. Weevil

 

 

Részletes program

VII. ÓBUDAI BLUES & ROOTS FESZTIVÁL A KOBUCI KERTBEN

2019.07.21 – 2019.07.25

 

JÚLIUS 21.

BRAINDOGS

 

JÚLIUS 22.

17:00 BÁRSZÉK SZÍNPAD – TEDDY HARPO

19:00 THE DEVIL’S TRADE (HUN)

20:30 SHILPA RAY (USA)

 

JÚLIUS 23.

17:30 THE MOJO (HUN)

19:00 MUDDY SHOES (HUN)

20:30 THE RAGTIME RUMOURS (NL)

 

JÚLIUS 24.

17:30  Mo’ Gigs (HUN)

19:00 SIR OLIVER MALLY & PETER SCHNEIDER (A-D)

20:30 BIG DADDY WILSON (USA)

 

JÚLIUS 25.

17:30 ÖLVETI BLUES BAND (HUN)

19:00 JAMBALAYA (HUN)

20:30 LITTLE G. WEEVIL feat. TÁTRAI TIBOR (HUN)

 

További információ: https://kobuci.hu/obudai_blues_fesztival/