zenesz_logo.png



JÚNIUS 19-én napra pontosan tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a főváros egyik legnépszerűbb szabadtéri koncerthelyszíne, az óbudai KOBUCI KERT.

banner 700x.jpg

 

Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett Jótékonysági Koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató, különleges portréalbummal ünneplik. A születésnap a II. Óbudai Világzenei Hét részeként a fesztivál legfontosabb eseménye lesz.


Az elmúlt tíz évben a KOBUCI KERT műsorkínálatát, kulturális szolgáltatásainak szakmai színvonalát és a minőségi vendéglátásban szerzett tapasztalatait számos szakmai díj elismerte: 2016-ban „Az év koncerthelyszíne” lett (HANOSZ); 2017-ben bluesfesztiválja európai minősítést nyert (EFFE); ugyanebben az évben a kert egyik alapítóját „Óbuda Kultúrájáért” díjjal tüntették ki. Az egyik díj elnevezése: „Öröm a zene”, akár a hely mottója is lehetne!

 

A kezdetektől fogva az alapítók kifejezett szándéka volt az is, hogy a szolidaritásnak és a szociális érzékenységnek is fóruma lehessen a Zichy-kastély udvara. Kézenfekvő volt, hogy a születésnapot egy Jótékonysági Esettel ünneplik, amely két fontos eseménnyel is közös cselekvésre hívja a közönséget.

 

 

Szalonna 700x.jpg

 

Szalonna és Bandája

 

A Jótékonysági Koncertet a KOBUCI két emblematikus zenekara adja majd, akikkel szimbolikusan a kert történetét, vagyis a népzenétől a világzene felé vezető út történetét járják végig. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett SZALONNA ÉS BANDÁJA hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. FERENCZI GYÖRGY ÉS AZ 1SŐ PESTI RACKÁK zenei világa archaikus és modern műfajok, hagyományok és egyszeri stílusok, a kalotaszegi hajnali és Hendrix között közvetít. Mindkét zenekar a népzenei és világzenei paletta állócsillaga, a kezdetektől fogva játszanak a KOBUCI színpadán.

 

 

Ferenczi 700x.jpg

 

 

Az Est fontos alkotórésze a kert mikrotársadalmáról készült TÍZ ÉV ÉLŐ ZENE című fotóalbum bemutatója is. BELICZA LÁSZLÓ GÁBOR fotográfus klasszikus analóg technikával készült portrésorozata a kert négy alapműfajának (folk, világzene, blues, underground) híres muzsikusait és a stábtagokat állította kamera elé. A művészi érzékenységgel készült sorozat nem egyszerűen a személyiség titkairól, hanem az azt építő közösség titkairól mond valami fontosat, és a KOBUCI rejtettebb életébe avatja az olvasót.

 

A koncert jegybevételéből és a fotóalbum eladásából származó összeget a KOBUCI Kert a Szent Margit Kórház javára ajánlja fel. A sajtótájékoztatón Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere bejelentette, hogy ő valamint alpolgármesterei szintén csatlakoznak a kezdeményezéshez, és egy havi fizetésüket felajánlják a kórház javára.  

 

 

Ágoston BÊla_Zuboly_700x.jpg

 

Ágoston Béla Zuboly, Fotó: Belicza László Gábor

 

A Szent Margit Kórház egyszerre épít az alapítása óta eltelt több mint 120 év tapasztalatára, és próbál megfelelni a 21. század kihívásainak. Mindennapi tevékenységükkel, a gyógyítás iránt elkötelezett munkatársaik áldozatkész munkájával bizonyítják, hogy – egy állami tulajdonú intézmény keretei között – a Szent Margit Kórház fontos szerepet tölt be Budapest, Óbuda-Békásmegyer és a térség egészségügyi ellátásában.

 

A KOBUCI Kert szervezésében idén megrendezett Jótékonysági Est az idős betegek ellátásának támogatását célozza meg, hiszen az adománygyűjtés a 2019-es év folyamán a Szent Margit Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának felújításáért zajlik.

 

 

 

 

A szervezők azt remélik, hogy a valódi szolidaritás közvetítő fórumává válva az Est a közös cselekvés örömét jelenti majd minden résztvevő számára.

 

További információ, jegyek

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák : https://www.youtube.com/watch?v=swatUudD-eI

Szalonna és Bandája: https://www.youtube.com/watch?v=B_nfsCvZ1yc

 

 

 

TELJES PROGRAM


JÚNIUS 19.  KOBUCI 10. SZÜLETÉSNAP 

18:30 TÍZ ÉV ÉLŐ ZENE –SZÜLETÉSNAPI PORTRÉKÖNYVBEMUTATÓ

(BESZÉLGETÉS BELICZA LÁSZLÓ GÁBOR FOTOGRÁFUSSAL)

19:00 SZALONNA ÉS BANDÁJA // FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM

KÖZÖS JÓTÉKONYSÁGI KONCERT A SZENT MARGIT KÓRHÁZ JAVÁRA