zenesz_logo.pngA The Resurrection of Mörkkel válik teljessé az új album, melyet az A38-on mutatnak be. Magyarország egyik legkülönlegesebb zenei világú csapata egy rendkívül izgalmas időszak közepén jár.

MĂś_m 700x.jpg

 

 

Ősszel mutatták be a The Death of Mörk című új lemezük első felét egy kézzel festett bakelit formájában (a digitális megjelenés mellett), klipet forgattak Tenki Rékával és Keresztes Tamással, és zenéltek a Waves Viennán és New Yorkban a Mondo-n. Télen bejárták az országot és Erdélyt, felléptek többek között a Leverkusener Jazztage-n – ahonnan a most készült videó is származik – rögzítették a The Resurrection of Mörköt és készülnek májusi német turnéjukra. Április 21-én pedig eljátsszák a The Death and Resurrection of Mörköt az A38 Hajó gyomrában!

 

A pszichedelikus soult játszó zenekar óriási utat járt be megalakulása óta, aminek a 2019-es év egyértelműen egy kiemelkedő és izgalmas szakasza. 2016-os You Are Free to Choose című bemutatkozó lemezük után idén egy olyan konceptalbummal jelentkeznek, mellyel egyértelművé válik, nem véletlen, hogy ők a jelenlegi egyik legaktívabb zenekar, ha a külföldi koncertezésről van szó. Tökéletesen táncolnak a soul, a jazz, a pop és a kísérleti műfajok határán, izgalmas vegyületet keverve mondanivalójuk különböző rétegeiből – mindezt angol nyelven és olyan színvonalon, amivel tökéletesen megállják a helyüket Európa vagy a tengerentúl bármelyik klubjában.

 

A 2018-as halottak napjára időzített The Death of Mörk az elmúlás témáját járta körbe, tőlük szokatlan módon melankolikusabb hangvételre váltottak, de már az elején kilátásba helyezték a fellélegzést: a húsvéti feltámadás idén náluk is bekövetkezik, különleges és laza örömzenélés hallható az öt új dalban, melyek tökéletesen kiegészítik az első fejezetet, teljessé téve a zenekar által rajzolt spirituális kört, felette a csíkkal.

 

Az új szerzemények közül ismerhetjük meg most az első, You and Me című élőben rögzített dalt, mely az albumra is ebben a formában fog felkerülni. A videón jól látható Zentai Márk és zenekara színpadi karizmája, ahogy több mint 2000 embert táncoltat meg könnyedén a leverkuseni fesztiválon.

 

 

 

 

"Életünk egyik legfontosabb koncertjeként készültünk erre a bulira, hiszen az egész zenekar évek óta áhítattal figyelte a Leverkuseni Jazz Napok programját, érthető, mekkora izgalom és öröm volt azon a színpadon állni, mint korábban Robert Glasper Experiment, John Scofield Trio, Gregory Porter, Jamie Cullum, Medeski Martin & Wood, Marcus Miller és még sok hasonló kaliberű művész. Sokat beszélgettünk arról, hogyan lehetne az élő koncertek flow-ját és az improvizáció megismételhetetlen egyediségét felvarázsolni a kiadott anyagainkra, így elhatároztuk, hogy ezt a dalt megpróbáljuk a koncerten felvenni. És úgy tűnik, hogy sikerült.”

 

A lemez április 21-én jelenik meg hivatalosan, a digitális formátum mellett ismét készül bakelit is, az októberi sötét borító mellé most egy világos márvány darab kerül majd. Élőben ugyanezen a napon játssza majd végig a lemezt először a csapat az A38 Hajón a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Mindezek előtt pedig folyatják majd a tavalyi szürreális meséjüket, amit a Doubt című dalukhoz forgattak, hamarosan megtudhatjuk, hogyan folytatódik a történt az All I Need című újdonság aláfestésével.

 

 

lever 700x.jpg

 

 

A srácok munkája mellett a hazai zenei szakma sem ment el szó nélkül, hiszen nemrég Junior Artisjus díjjal tüntették ki őket, az április 4-i Fonogram díjátadón pedig két kategóriában is jelöltként vesznek majd részt: az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma, illetve az év felfedezettje cím is az övék lehet.

 

Májusban ismét külföldre „költözik” a zenekar, hiszen elindul tavaszi német turnéjuk, ahol a legnagyobb városokban lépnek majd fel a The Death and Resurrection of Mörkkel: az állomások között szerepel Hamburg, München, Köln és Berlin is.

 

A budapesti lemezbemutató koncert facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/2059086007493147/
Jegyek:
https://btf.jegy.hu/program/mork-btf-2019-101732/527431