zenesz_logo.pngFebruár elején jelent meg a világjáró svéd-magyar énekes-dalszerző, Bozóky Felícia Lili egyszemélyes projektje, az I Am Soyuz Whipple című bemutatkozó nagylemeze. Lili, aki szorgalmasan ugrál a világjárás, a zenélés, és hétköznapi munkája, az orvoslás között, most egy klippel áll elő.

Soyuz_1.jpg

 

 

„Tavalyelőtt ősszel Csuja László ismeretlenül felhívott – éppen mikor New Yorkban egy taxiban ültem és pont a reptér felé tartottam, ahonnan Reykjavíkba repültem. Azt kérte, hogy írjak már egy „slágert” az épp akkor leforgatott Virágvölgy című filmjéhez. Azt mondta, van rá egy hetem. A következő teljes hetet az Iceland Airwaves fesztiválon összesen tizenhárom Soyuz-koncert között futkároztam le. A dal valamelyik homályos hajnalon, hazafelé egy buliból a mobilra földúdolva íródott meg. Az eredeti verziót egy kis lakásban vettük fel két barátommal egy eszeveszett nagy vihar közepette. Kanalakkal csörögtünk a háttérben, mivel nem tudtunk kimozdulni a házból, a határidő meg szorított. De amúgy az a változat sem lett olyan rossz. Utána persze fölvettük a dalt egy stúdióban is, ahol a felvételen Lang Ádám a Veszélyes Faszfej együttesből basszusgitározik” – Veszélyes Soyuz – meséli a Follow Behind You című dal keletkezésének történetét Lili.

 

A klip Lippai Balázs rendező ötlete alapján készült, és egyébként ez az első a sok „kisklipből”, amit az I Am Soyuz apránként szeretne szétszórni. A tervek szerint az album összes számához készülne ilyen vagy olyan mozgóképes felvétel – hagyományos videó, vagy live session. A Follow Behind You éppen olyan vidám és játékos, mint a dal és a klip helyszíne. „Pesten forgattuk a szelfimúzeumban ami kicsit olyan, mint egy kissé beállt és elszállt cukorvilág egy rajzfilmben. És mint látható, benne vagyok én is” – mondja Lili.

 

 

 

 

 

A Whipple az elmúlt évek kalandos utazásait foglalja össze. Lili Mexikóból, a texasi határnál lévő kórházból, át nevadai sivatagon, a Burning Man fesztiválon New Orleansig utazott – igazi hippi-kaland volt. Dél-Afrikában egy orrszarvú-csapat elől menekült. Rómából csodálatos utcazenélés emlékeit hozta el, de gyűjtött élményeket a Tisza-parton is.


„A lemez legtöbb dala magától íródott, és általában egy adott hely varázsa, a hangszerek és egy hangulat hulláma dobja fel őket. Aztán már csak oda kell figyelni és kiszedni őket az űrből – és persze megírni a refrént. Ami még az emlegetett hangszereket illeti: idén együttműködés indult az Ortega gitárral, és a tört-zúzott és szakadt régi kedvencek helyére vagy mellé érkező új hangszerpark is frissességet adott a dalokhoz.”

 

 

Soyuz_2.jpg

 

 

Az albumról megjelent első kislemez dal, a Build on Fire remixét közel 600 000 alkalommal hallgatták meg a Spotifyon. A dal Törökország legnagyobb rádiócsatornájának slágerlistáján a 6. helyig jutott.

 

Az I Am Soyuz március 20-án a budapesti BÉLA bárban mutatja be Whipple című lemezét, melyet egyébként a menő indie-kiadó, a Left To Die Rex jelentett meg.

A Whipple album: https://lnk.to/whipple

 

A klip és a lemez a Nemzeti Kulturális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával valósult meg.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2002042079912871/