zenesz_logo.png



Németország legrangosabb jazzelismerését, a JTI Trier Jazz Award elnevezésű díjat vehette át Snétberger Ferenc gitárművész Trierben, a Mosel Musikfestivalon.

 

8-Zeneakademia-Snetberger-Ferenc-foto-Fejer-Gabor_700x.jpg

 


Fotó: Fejér Gábor

 

 

"Nagyon örülök, és nagyon büszke vagyok"– mondta telefonon Snétberger Ferenc az M5 csatornának adott interjúban. A gitárművész emlékeztetett arra, hogy a rangos zenei díjat olyan hírességek vehették át eddig, mint Stefano Bollani olasz zeneszerző, Markus Stockhausen német tromibatművész-zeneszerző és Toots Thielemans belga szájharmonika-művész, zeneszerző.

 

Snétberger Ferenc a díjat zenei munkásságáért, valamint a Snétberger Zenei Tehetség Központ létrehozásáért érdemelte ki, amely hátrányos helyzetű tehetségeket támogat.

 

"A gitáros és zeneszerző, Snétberger Ferenc Salgótarjánban született 1957-ben. Első gitáróráját édesapja tartotta neki még gyerekként, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban klasszikus zenét és jazz gitárt tanult" – olvasható a zenészről a fesztivál honlapján.

 

"Édesapám szinto, édesanyám roma, tanultam klasszikus zenét és jazzt is." Talán ez az a sokszínűség mozgatja Snétberger stiláris kíváncsiságát improvizációiban és műfajokon átívelő gitárjátékában is. Az 1988 óta Berlinben élő muzsikus egyike Európa legfontosabb jazz gitárosainak. Olyan partnerekkel játszott együtt, mint a díj tavalyi nyertese, Markus Stockhausen, Bobby McFerrin, Herb Ellis, Michel Godard vagy Arild Andersen" – folytatódik a méltatás.

 

 

 

 

"A JTI Jazz Award díjjal a zsűri Snétbergerben nem csak a kivételes gitárost ismerte el, aki 18 albumot adott ki, hanem azt, hogy elkötelezett a tanítás és a szociális kérdések iránt. 2011-ben alapította meg a Snétberger Zenei Tehetségközpontot, ahol hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok – többségében romák – vehetnek részt zenei képzésben. Hatvan diák kap lehetőséget, hogy magasan képzett tanároktól tanuljon komolyzenét vagy jazzt. Snétberger személyesen választja ki a diákjait" – tér ki a honlap a zenész tevékenységének másik vetületére.

 

A díjátadón a Snétberger Trió koncertet is adott, valamint kisfilmben mutatták be a Snétberger-központ munkáját. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész jelenleg Berlinben él és második otthonaként tekint a német fővárosra.

 

Snétberger Ferenc Facebook: https://www.facebook.com/Snetberger/

 

Forrás: fidelio.hu