zenesz_logo.pngA legendás THE BEACH BOYS új kislemezzel és albummal ünnepli meg 50 éves jubileumát. A ‘THAT’S WHY GOD MADE THE RADIO’ június 5-én jelenik meg a Capitol/EMI-nél. Az új kiadványok mellett nemzetközi turnéra, és ünnepi katalógus megjelenésekre készülnek

beach-boys-2012 600x400.jpg


Minden idők legemlékezetesebb bandája, a The Beach Boys alapító tagjai 50 éves jubileumuk megünneplésére újra összeálltak, sőt mi több új albummal, nemzetközi turnéval és ünnepi katalógus megjelenéssel kedveskednek a rajongóiknak. Az új stúdiólemez, a That’s Why God Made The Radio június 5-én jelenik meg a Capitol/EMI-nél.

Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston és David Marks, a The Beach Boys összes még élő tagja több évtized hallgatás után a Los Angeles-i Ocean Way stúdióban vette fel 29. albumát (amelyben benne van a 2011-es The SMiLe Session). Brian Wilson és Mike Love produceri munkájával elkészült lemezen hallható 11 dal jól illusztrálja a The Beach Boys egyedi, időtlen hangzását, és remekül felidézi a legendás West Coast sztorit.

 

Beach Boys borító 300x300.jpg

 

Az album címadó kislemeze, a “That’s Why God Made The Radio” hozza az együttesre jellemző szárnyaló harmóniákat, egy igazi ‘óda’ a zenék rádiós játszásokért zajló világméretű versengésében.

“A rádiókból tanultam meg mindent” – vallja be Brian Wilson… “Chuck Berry, Rosemary Clooney, The Four Freshmen, Phil Spector, Little Richard... Amikor majd megszólal a ‘That’s Why God Made The Radio’ a rádiókban az hihetetlen izgalmas lesz.” – folytatja Brian.  

“Rengeteg elismeréssel tartozom, mindazért a zenei kreativitásért, amit a rádiókon keresztül kaptam a világ minden részéből. A mi életünkben, akik az ’50-es, ’60-as, ’70-es években vagy később nőttünk fel, a rádió hatalmas és fontos szerepet töltött be. Amikor gyerekek voltunk, kiosontunk a házból, és beültünk Brian autójába, hogy a helyi rádiókat hallgassuk együtt.” – meséli Mike

Az albumon még új nótaként szerepel a “Think About The Days”, az “Isn’t It Time”, a “Spring Vacation”, a “Private Life Of Bill And Sue”, a “Shelter”, a “Daybreak Over The Ocean”, a “Beaches In Mind”, a “Strange World”, a “My Life Suite” és a “Summer’s Gone.” Az albumon jól érezhető a The Beach Boys tagok szoros együttműködése, mindenki kivette a részét a melódiák, a szövegek megírásában és a hangszerelésben.

“Teljes kört írtunk le. A stúdióban megosztottuk az emlékeinket és a jelenünket egymással. Különösen akkor járt át ez az érzés, amikor mindannyian együtt énekeltünk a mikrofon körül. Hallottuk egymást, csak magunkban voltunk.” – meséli Al Jardine


“Újra egyesültünk együttesként, de a barátságunk valójában soha nem szakadt meg.” – vallja be Bruce Johnston, és így folytatja: “A stúdióba való visszatérés a srácokkal olyan volt, mint egy valóra vált álom, óriási izgalommal várom, hogy ezt az érzést megosszuk mindenkivel a zenénken keresztül. Ez több, mint egy családegyesítés, mindennél több. Mikor együtt vagyunk valahogyan jobban boldogulunk. Ez a kémia mindig úgyanúgy működik köztünk, és mindig pont ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Mind az öten egy-egy eleme vagyunk ennek a csodának.” – fejti ki Bruce.

A The Beach Boys 50. jubileumi turnéja az első olyan komolyabb megmozdulása a csapatnak az elmúlt két évtizedben, amelyre Brian Wilson is velük tart. A turné Amerikában indul el, és már európai dátumokat is jóváhagytak, de érinteni fogják Japánt, Singapurt, Hong Kong-ot és Ausztráliát is. A koncertek helyszíneit a TheBeachBoys.com –on követhetjük nyomon. A The Beach Boys a Capitol/EMI kiadókkal karöltve az 50 éves jubileum alkalmából a teljes katalógust megjelenteti, egy új válogatásalbum, valamint egy karriert átölelő box set kíséretében.

 

the-beach-boys_600x4001.jpg

 

Amerika elsőszámú pop csapatát a kaliforniai Hawthorne-ban alapították 1961-ben. Eredetileg a három tinédzser Wilson testvér, Brian, Carl és Dennis, unokatestvérük Mike Love, valamint iskolai barátjuk, Al Jardine alkották a bandát. 1962-ben a szomszédjuk, David Marks is csatlakozott hozzájuk, de ’63-ban ki is lépett az első sikerhullámot követően. Ekkor Brian Wilson úgy döntött, hogy a turnékra nem megy, inkább a zeneírásban és a produceri munkákba merül el. Az ő helyére a színpadra Bruce Johnston állt be.

A The Beach Boys 1962-ben szeződött a Capitol Recordshoz. Ebben az évben jelent meg az első lemezük, a ’Surfin’ Safari’, amely 37 hétig volt fent a Billboard listán. A fiatal csapat ekkor vált ismerté ragyogó harmóniáikról, és nemzetközi piacra is betörtek az un. kaliforniai stílussal. A Wilson és Love kollaboráció hatalmas nemzetközi slágereket termelt ki Brian Wilson zenei vezénylete alatt. A csapat kezdeti szörf-rock stílusa hamarosan kiszélesedett, ami Amerika egyik legpreminesebb együttesévé tette őket a ’60-as években.  

1966-ban a The Beach Boys együttesként elsőként alapított saját label-t, a Brother Records-ot, melynek disztribuciós partnere a Capitol Records lett.

A The Beach Boys tartja a Billboard / Nielsen SoundScan rekordját, mint Amerika legtöbb album és single eladását produkáló csapata, emellett napjainkig is ők a legtöbb Billborad Top 40-es lista vezető dal (36) birtokosai.
A két legutolsó kiadványukkal is óriási sikereket értek el. A ‘Sounds Of Summer: The Very Best Of The Beach Boys’ háromszoros platina lett, a 2011 novemberben megjelent ‘The SMiLE Sessions’-t pedig az egész világon üdvözölték, és elnyerte a Rolling Stone magazin 2011-es év legjobb újrakiadásának járó elismerését. 1988-ban beiktatták őket a ‘Rock and Roll Hall of Fame’-be, de a ‘The Recording Academy’s Lifetime Achievement GRAMMY-díjjal is méltatták a csapatot. A The Beach Boys mára vitathatatlanul egy amerikai intézménnyé, világméretű pop zenei ikonná nőtte ki magát. ( - )


www.thebeachboys.com
www.facebook.com/thebeachboys
www.youtube.com/beachboys
www.twitter.com/thebeachboys
* * *