zenesz_logo.png



A nagy sikerre való tekintettel ismét Bartók On Rock Koncert - az év első nagy koncertje a Gödör Klubban, január 5-én.

 

 MAW_500.jpg

 

 


Az együttes – négy hegedűművész hölgy társaságában – akusztikus hangszereken saját Bartók-feldolgozásait adja elő a Bartók Év alkalmából. Persze a legendás Mini szerzemények akusztikus előadása sem marad el. Az egyedülálló világszínvonalú előadás magyarországi bemutatója október 9-én volt a budapesti Mariott Hotel dísztermében. A másik jelentős koncertre Balatonfüreden került sor, a Hotel Anna Grand dísztermében október 1-jén, a Zene Világnapján.

 


Papp Gyula és Török Ádám 45 éve, 1971 óta ápolja Bartók költői világát, de már gyermekkorukban felfigyeltek  a géniusz magyar zenész csodálatos világára, a Kárpát-medence és a magyarság gyönyörű népzenéjére.

 

 

miniakujóóókÊp 700.jpg

 

 

 

A művek:

 

Bartók: Egy  este a székelyeknél/Román táncok
Bartók: Rondók
Sirályok az éjféli napon
Kereszteslovag  visszatér  a városba
Emlékút a balladafolyón
Egy halványkék gondolattól ne félj!

 

Mini

 

A Mini együttes egyik legsikeresebb felállása 1971-ben jött létre Török Ádámmal, Papp Gyula billentyűssel, Nagy István basszusgitárossal, valamint Németh „Nemecsek” Tamás dobossal. A legendás négyesfogat korszakához a Mini, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar rocktörténelem legjelesebb dalai közé számító Gőzhajó, Vissza a városba, Kereszteslovag, Halványkék gondolat és a Délelőtt, valamint a Bartók Béla feldolgozás, az Este a székelyeknél című opusz megalkotása köthető. Ezek a művek az első hazai prog-etnorock-világzenei kompozícióknak tekinthetők. Ez a formáció volt a házigazdája az első 1972-es  Tabánnak, majd ugyanabban az évben nagy sikerrel szerepeltek a Videoton Jazzfesztiválon – ott TV felvétel is készült velük – valamint felléptek a Kisstadionban és az Erkel Színházban is. 1972-ben 3 kislemezük jelent meg, amelyek nagy példányszámban keltek el. 1973. június 10-én hatalmas sikerű koncertet adtak a Diósgyőri rockfesztiválon, 25 ezer ember előtt.

 

Ős-Mini: a magyar nemzeti progresszív etnorock első képviselői – Bemrockparttól Bartókig.

 

A hetvenes években a három neves rock szakíró – Kőbányai János, Sebők János, Jávorszky Béla Szilárd – egyöntetű véleménye szerint a Mini 1971 és 1973 közötti formációja „minden idők egyik legjobb magyar rockzenekara” volt. 2008-ban a Moiras-kiadó gondozásában megjelenik a Fruit Pebbles LP, amely a három korabeli (1972-73) kislemez anyagán túl a két  Videoton jazzfesztiválos rádiófelvételt is tartalmazza.

 

2011-ben a Mini 40 éves fennállásának évfordulóján az együttes eredeti (1971-es) felállásában újra koncertezik. Ugyanebben az évben digitális változatban ismét boltokba kerül a Fruit Pebbles antológia, két évvel később egy stúdióban három ős-Mini szerzeményt rögzítenek Török Ádám szólóalbumára. A Magyar Nemzet Online és a passzio.hu portálok által megkérdezett tizenegy rock szakíró szerint „minden idők legjobb 30 albuma” listáján a gyűjteményes Mini-album második helyezést ér el.

 

http://mno.hu/grund/ime-minden-idok-harminc-legjobb-magyar-rocklemeze-es-eloadoja-1269276

 

2015-ben a Grund Records kiadó megjelenteti az Emlékút a Balladafolyón albumot.

 

 

 

miniakusztikfoto_650x.jpg

 

 

Fotó: Mönich László 

 

 

 

A Mini Acoustic World formáció tagjai
 

TÖRÖK ÁDÁM - fuvola, ének, percussions: eMeRTon- és Blues-Életmű-Díjas az 1976. Év hangszerese, a Budavárért emlékérem 2015.évi díjazottja

PAPP GYULA zongora
NAGY ISTVÁN basszusgitár
TÓTH DÉNES akusztikus dobok, ütőhangszerek   


Kézdy Luca - hegedű, Kalmus Boglárka - hegedű,

Kakuszi Panna - brácsa, Pribay Valéria - cselló

HEROINES VONOSNÉGYES

 

 

tp1851_650_vomĂłs.jpg

 

 

Fotó: Sós Gábor 

 

 

 

Bartók On Rock koncert

 

Időpont: 2017. január 5. csütörtök 20 óra

Helyszín: Gödör Klub

Cím: 1061 Budapest, Király utca 8-10. – Central Passage

 

 

A Mini Acoustic World nyilvános főpróbájáról írt koncertbeszámolónkat itt olvashatjátok. Az írás a Zenész Magazin jubileumi, 200. nyomtatott számában is megjelent.