zenesz_logo.pngKeith Emerson billentyűs márciusi öngyilkossága után meghalt Greg Lake, a legendás Emerson, Lake & Palmer (ELP) másik alapembere is.

GregLake_700.jpg

 

 

69 éves korában december 7-én elhunyt Greg Lake, aki évek óta küzdött rákbetegséggel. Legtöbben az Emerson, Lake & Palmer formáció basszusgitáros-énekeseként ismertek. Halálát a zenész hivatalos Twitter-oldalán jelentette be a menedzsere.

 

Lake a progresszív rock legendájának számított. Ő énekelt és basszusgitározott a King Crimson klasszikus, bemutatkozó albumán, az In the Court of the Crimson King-en, ami kétség kívül a műfaj etalonja. 1970-ben még részt vett a zenekar második lemezének munkálataiban, de aztán Ketih Emerson billentyűssel és Carl Palmer dobossal megalapították az Emerson, Lake & Palmer supergroupot. Talán az egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekar lettek, hét albumot is kiadtak, mielőtt 1978-ban feloszlottak.

 

Lake szólópályára lépett, a nyolcvanas években Gary Moore-ral adott ki két lemezt. Közben Cozy Powell dobossal megcsinálták az Emerson, Lake & Powell-albumot, majd 1992-ben ismét életre kelt az Emerson, Lake & Palmer, hogy két lemez után ismét összevesszenek a tagok. Azért még 2010-ben adtak egy koncertet a zenekar akusztikusabb dalaira koncentrálva, de többet nem léptek fel együtt.

 

Az Emerson, Lake & Palmerből már csak Carl Palmer dobos él. Keith Emerson idén márciusban lett öngyilkos, feltehetőleg azért, mert egy ideje súlyos degeneratív idegrendszeri problémákkal küzdött, állítólag már csak nyolc ujját tudta zongorázás közben használni, és tudta, hogy állapota rosszabbodni fog.

 

 

 

 

 

(Forrás: Lángoló Gitárok)