zenesz_logo.png



Djabe – új tagok, új dimenziók, New Dimensions Update koncert 2016. október 26-án este 8 órakor a Columbus hajón.

 

 

 

 

A jazz/world fusion első számú magyarországi képviselője, a nemzetközi szinten is méltán elismert Djabe zenekar 21. életévébe lépett az idén. A zenekar hosszú pályafutása alatt 42 országban vendégszerepelt hatalmas sikerrel és számos hazai, valamint külföldi zenei díjat és elismerést tudhat magáénak. A 2016 tavaszán megrendezett, 20 éves jubileumi koncert napján, április 1-én megjelent a 20 Dimensions névre keresztelt album, mely nem csupán nevében utal az eddig eltelt időre: összefogja és összegzi a zenekar pályafutását, és megjelenésével útnak indította a két kontinensen átívelő 20 Dimensions nyári bemutató turnét, mely az amerikai Rochester Jazz Festival után a kanadai Edmontonban zárult.

 

A Djabe alapítója, Égerházi Attila (gitár) és zenei vezetője, Barabás Tamás (basszusgitár) a hosszú történelemnek, a kiválóságot reprezentáló díjakkal övezett múltnak tisztelgő nyári koncertsorozat után új tagokkal frissíti a zenekart. A személyes és zenei fejlődés mindig is része volt a Djabe történetének csakúgy, mint a kompromisszumokat nem ismerő igényesség – Égerházit és Barabást az igényesség iránti elkötelezettség vezette a zenekar megújításában is. Az együttes a 2016-17. éveken átívelő, New Dimensions Update névre keresztelt koncertsorozatát már az új tagok részvételével kezdi meg.

 

 

 

Djabe_NDU_700.jpg

 

A megújult Djabe, balról jobbra: Kaszás Péter, Barabás Tamás, Égerházi Attila, Koós-Hutás Áron, Nagy János

 

 

A doboknál a nemzetközi szinten is több szakmai elismerést szerzett, Artisjus-díjas és Grammy-díjra jelölt Kaszás Péter ül, aki jelenleg is a világhírű Al di Meola zenekarának, a World Sinfonia-nak a dobosa immáron hetedik éve.

 

A Djabe régi-új tagja, Koós-Hutás Áron többszörös díjnyertes trombitás, aki 2009-ben és 2010-ben rendszeresen szerepelt a zenekar koncertjein. Elsősorban Kovács Ferenc helyetteseként lépett színpadra, de 2010-ben rendszeresen együtt is játszottak a Djabe előadásain. A Djabe 15 DVD-n és az In the Footsteps of Attila and Genghis dupla CD-n is látható és hallható.

 

A billentyűkön a hazai jazzélet kimagasló zongoristája, az Artisjus, eMeRTon és Erkel díjakat elnyert Nagy János játszik, aki számtalan kiemelkedő hazai és nemzetközi művésszel dolgozott együtt az évek során.

 

20 év szabad hangjai

 

A három új tag a Djabe legújabb életszakaszának első mérföldköve, azonban 2016-ban az elmúlt húsz év megkoronázására is sor kerül Göbölyös N. László író Djabe – 20 év szabad hangjai című művének megjelenésével. A zenekar első 20 évét 344 oldalon bemutató, közel 900 színes fotóval illusztrált keményfedeles könyv minden egyes példányát kézzel sorszámozta Égerházi Attila, a Djabe alapítója.

 

 

kĂśnyv2_500.jpg

 

A könyvben a zenekar tagjai saját történeteiket is elmesélik, melyek révén eddig nem ismert részleteket tudhatunk meg a Djabéról, bepillanthatunk a kulisszák mögé. Megismerhetjük az együttes egyedülálló, világszerte elismert kiadványait. Göbölyös N. László író újságíróként, zenekedvelőként, rajongóként, barátként és útitársként szinte minden fontosabb mérföldkőnél jelen volt. Számos releváns hazai és külföldi lemez- és koncertkritikát is idéz az albumok és a turnék kapcsán. Az események „koronatanúja”, a Djabe életművét behatóan ismerő, avatott írástudóként alapos, mégis könnyen áttekinthető és olvasmányos összefoglalót alkotott. Aki kíváncsi egy megvalósult álom több mint húsz évet felölelő stációira, és aki lelkesen szurkol a magyar muzsikusok nemzetközi sikereiért, örömmel fogja forgatni legújabb zenei témájú könyvét.


Jozé, zenei szakíró

 

Göbölyös N. László Djabe – 20 év szabad hangjai című könyve október 13-án jelenik meg.

 

További információ

Djabe hivatalos honlap

Djabe Facebook honlap

 

Videó linkek

Djabe 20: Intermission (YouTube)

Djabe 15 Long Trailer (YouTube)