zenesz_logo.png



Bizonyára sokan örülnek a hírnek, hogy Brian Johnson, az AC/DC frontembere, egy új technológiájú fülmonitornak köszönhetően folytathatja pályafutását.

Getty621Images-512603054.jpg

 

 

Még áprilisban írtunk arról, hogy Brian Johnson orvosai tanácsára visszavonul az élő koncertezéstől, mert olyan mértékű halláskárosodásban szenved, hogy egyrészt nem hallja zenésztársait, másrészt a további koncertezés a teljes megsüketülés lehetőségét hordozza magában. Idézzük Brian Johnsont:

 

„Többször is konzultáltam orvosaimmal és úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem énekelhetek aréna és stadion méretű koncerthelyszíneken, ahol a hangerő nagyobb, mint amit a mostani tűrőképességem elbír, jelentős halláskárosodás, vagy a teljes süketség kockázata nélkül. Eddig a fájdalom és a halláskárosodás ellenére, a tőlem telhető legjobbat próbáltam nyújtani, de ez már több mint amit el tudok viselni, és túl nagy a kockázat.

 

A fejlemények jobban megtörtek, mint az bárki el tudná képzelni. Érzelmileg rosszabb állapotban vagyok, mint bármikor egész életem során. Az AC/DC tagjának lenni, lemezeket készíteni, lelkes rajongók milliói előtt fellépni, ez volt az elmúlt 36 év, ez volt az életem. Nem tudom elképzelni, hogyan tudok tovább élni enélkül, de pillanatnyilag nincs választási lehetőségem.”

 

 

axl 700.jpg

 

 

Fotó: Hans Klaus Techt

 

Aztán eljött a május, és a hardcore AC/DC rajongók nem kis fanyalgása mellett a banda számos fergeteges koncertet adott Axl Rose-zal a főhős posztján. Ez annál is inkább meglepő, mert Rose tökéletesen kezelhetetlen személyiség hírében áll, és az AC/DC kőegyszerű, kínosan fegyelmezett zenéjének gépezetében a legkisebb porszem is zavart okozhat. A várakozásokkal ellentétben Rose lábujj törése ellenére a lelkét kitette, és többek szerint, úgy összességében jobb volt, mint Brian Johnson. A pontot azzal tette fel az i-re, hogy élőben elnyomták a Touch Too Much-ot, amit a banda Bon Scott halála óta egyszer sem játszott koncerteken. Axl-t talán az is motiválta, hogy fiatalkori példaképeivel játszhatott, vagy valakiknek bizonyítani akart, de ez végül is mindegy.

 

Nem tudni Axl sikerének mekkora szerepe van abban, hogy júniusban Brian Johnson játékra jelentkezett. A szaksajtót bejárta a hír, hogy Johnson kész folytatni a koncertezést, miután kipróbált egy új fülmonitort, ami lehetővé teszi számára, hogy a halláskárosodás esélyének minimalizálása mellett, hangosan, és tökéletes minőségben hallja zenésztársait. A technológia elemzésébe most nem mennénk bele, azonban továbbra is kérdés, hogy Axl Rose után akarnak-e Youngék ismét Johnsonnal dolgozni. Márciusban tíz amerikai koncertjüket kellett elhalasztani Johnson miatt. (Ekkor keresték meg Rose-t, hogy segítse ki őket.)

 

 

 

 

 

 

Az AC/DC jövője Rose-zal is tisztázatlan. Rose még mindig keményen elkötelezett a Guns N’ Roses iránt, ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a Rock or Bust turné után is szívesen dolgozna az AC/DC-vel. Tudjuk, hogy Angus Youngnak esze ágában nincs visszavonulni, és hogy ezek a tényezők így együtt mit jelentenek, Rose-zal, vagy Johnsonnal nyomul tovább a banda, az még a jövő zenéje.