zenesz_logo.png



57 éves korában meghalt Prince, amerikai énekes, producer, zeneszerző, dalszövegíró, röviden: a pop hercege

 

prince 700.jpg

 

 

 

Prince-t, az ikonikus amerikai sztárt csütörtökön, Minneapolisban a Paisley Park-ban lévő házában, érte a halál. Az énekes sajtósa az AP hírügynökségnek megerősítette Prince halálát.

 

A sajtóközlemény szerint az orvosok egy liftben találtak rá a házában, ahol stúdiója is volt, és már nem tudták újraéleszteni. Halálát tegnap, nem sokkal 10 óra után jelentették be hivatalosan, a halál oka egyelőre ismeretlen. Prince-t a múlt héten már egyszer kórházba szállították, amikor magángépe a sztár rosszulléte miatt kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani. A kórházból azonban néhány óra múlva kiengedték. Állítólag hetek óta súlyos influenzában szenvedett, ami miatt már két koncertjét is le kellett mondania.

 

Azóta már több forrás is cáfolta az influenza miatti kényszerleszállást és tudni vélik, hogy a kórházban olyan mentőinjekciót kapott, amit opiát túladagolások esetén szoktak alkalmazni. Az orvosok állítólag 24 órás kórházi megfigyelést javasoltak Prince számára, de a zenész és csapata már alig három óra múlva elhagyta a kórházat.

 

Prince hihetetlen karrierje Minneapolisból indult, ahol született, és egész életében élt. Első lemeze 1978-ban jelent meg For You címmel, nemzetközi szupersztárrá az 1982-es 1999 című albumával vált. 1984-ben adta ki talán legismertebb lemezét, a Purple Rain-t, ami az azonos című film zenéje is volt, melyben ő maga alakította a Kölyök szerepét.

 

Zenéjében fellelhetők voltak a rock, az R & B, a funk, a soul, a jazz-rock és ki tudja még hány féle stílus elemei, az eredmény talán a popzenéhez állt legközelebb, amúgy Prince módra…

 

Extravagáns, öntörvényű ember hírében állott, személyét legendák övezték, de akár szerette valaki, akár nem, egyedülálló zenei talentumát lehetetlen elvitatni. Mint producer és hangszerelő is rendkívül sikeres volt, számos világsztár dalát hangszerelte. Senki nem tudja, hogy az éneklés mellett valójában hány hangszeren játszott, de első lemezén, 27 féle hangszert szólaltatott meg. Mint gitárost virtuóznak tartották, ugyanakkor kiválóan dobolt. Ellentmondásos személyisége ellenére a Prince név örökre beíródott a pop-rock zene történetébe.

 

És ezt kevesen mondhatják el magukról.