zenesz_logo.png



Molnár György Elefánt, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, a legendás Omega együttes tagja szólóalbummal jelentkezik. A bemutatkozó dalhoz tartozó videoklip ‘Dél Keresztje’ címmel április 24-én jelenik meg.

 mgy 700.jpg

 

 

 

 

Ismerősen cseng a név? Nem csoda: Molnár György Elefánt, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, a legendás Omega együttes tagja. Nemrég megjelent stúdióalbuma igazi unikum a maga nemében. Friss, formabontó, elgondolkodtató – minden Omega rajongó polcán ott a helye. A lemezen Elefánt egy eddig még kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be újra: ezúttal nem csak gitárosként, hanem mint szövegíró és énekes is hódít. A szövegek két nyelven íródtak, angolul és magyarul, a dalok pedig profi hangszerelésű, egyedi hangulatú nóták, amelyek a jövőbe mutatnak.

 

Elefánt pályafutása igen sokfelé ágazó, ahogy mondani szokták, ő sem mai gyerek: zenei karrierje még 1967-ben kezdődött, amikor a Decca együttes gitárosaként bontogatta szárnyait – ekkor figyelt fel tehetségére az Omega egy Balaton-parti koncert alkalmával, és mivel éppen gitárost kerestek, fel is ajánlották neki ezt a pozíciót. Az Omegában ragadt rá a közismert Elefánt becenév, amire azzal szolgált rá, hogy energikus gitározásának egy márkás mikrofon is áldozatául esett („Elefánt a porcelánboltban”). Hamar kiderült, hogy zeneszerzőként is megállja a helyét az együttesben. Első saját szerzeménye a Tűzvihar című dal volt 1969-ben, igazi dalszerző tehetségét azonban inkább csak 1971-től, Presser Gábor távozása után bontakoztatta ki teljes valójában. Olyan dalokat írt, mint a Szomorú történet, a 200 évvel az utolsó háború után, a Törékeny lendület, az Omegauto, A madár, A bűvész, Addig Élj, vagy az Omega legsikeresebb lemezének címadó dala, az Időrabló, de keze munkája visszaköszön a legendás Fekete Pillangó-ban is.

 

Gitárosként a koncerteken, sajátos hangulatú, jól kidolgozott szólóival kápráztatta el a közönséget, és ez a különleges hangulat szólókarrierjének dalaira is jellemző. Kevesen tudják, hogy nem a Red Fighter Elefánt első saját lemeze: bemutatkozó szólóalbumát még 1989-ben készítette el, Megszakadt kapcsolat címmel. Ezen nemcsak gitározott és az összes dal zenéjét szerezte, hanem nagy részüket ő maga is énekelte, néhánynak a szövegét is ő írta. 2016-ban bejelentette, hogy Omega Elefánt Band néven új zenekart alapít, amellyel a közeljövőben lemezbemutató turnéra is indul. A bemutatkozó dalhoz tartozó videoklip ‘Dél Keresztje’ címmel április 24-én – stílusosan György napon – jelenik meg.