zenesz_logo.pngHosszan tartó betegség után, 69 éves korában elhunyt a legendás brit énekes-zeneszerző David Bowie.

 

bowie_600.jpg

 

 

Az internet érthető módon tele van David Bowie életéről és haláláról szóló írásokkal, megemlékezésekkel. Mi egy olyan történettel emlékezünk Bowie-ra, ami talán nem annyira ismert, de érdekes lehet a zeneszeretők számára. Szerintünk kevesen tudják, hogy David Bowie egyik lemezén a későbbi blues legenda, Stevie Ray Vaughan gitározott…

 

Stevie Ray Vaughan számára 1983-ban nagy lehetőségnek számított, hogy David Bowie meghívta, vegyen részt új stúdió albumának, a Let’s Dance-nek a felvételein. Ők ketten 1982 júliusában találkoztak, amikor Bowie a Montreux-i Jazz Fesztiválon látta Vaughant és csapatát, a Double Trouble-t. A banda brilliánsan muzsikált, és Vaughan nagy hatással volt Bowie-ra – akinek jó füle volt a gitárosokhoz. Elhatározta, hogy valamelyik jövőbeli projektjére meg fogja hívni a fiatal gitárost.

 

Így történt, hogy 1983 januárjában Bowie megkereste Vaughant, hogy a Let’s Dance hat nótájában játssza fel a gitársávokat. Vaughan erőteljes gitárjátéka új, izmosabb karaktert adott Bowie zenéjének, ami talán leginkább az olyan dalokon érezhető, mint a China Girl, vagy a lemez címadó dala.

 

A Let’s Dance siker lett, és Bowie felismerve, hogy Vaughan gitárjátékának is szerepe volt ebben, meghívta, hogy lépjen fel vele a következő Serious Moonlight turnéján. Vaughan azonban éppen ekkor fejezte be debütáló Texas Flood című albumát a Double Trouble-lal, és nem szerette volna magára hagyni zenekarát az egyéves turné idejére, még a várható siker reményében sem.

 

Megoldásként Bowie menedzsmentje azt javasolta, hogy Vaughan magával hozhatná a zenekarát, és néhány koncerten, ők lépnének fel Bowie előtt. Néhány nappal a turné kezdete előtt – ki tudja milyen okból – a menedzsment visszakozott, és közölték Chesley Millikinnel, Vaughan menedzserével, hogy kihagyják a zenekart a tervekből, sőt Vaughan számára is kikötik, hogy a turné alatti interjúkban nem nyilatkozhat új lemezéről és zenekaráról.

 

A következmény az lett, hogy állítólag percekkel Bowie turnébuszának indulása előtt Millikin lepakolta a buszról Vaughan hangszereit és csomagját, így a turnét Bowie Earl Slick gitárossal csinálta végig. Bár élőben a közönség nem láthatta Bowie-t és Vaughant együtt a színpadon, szerencsére számos hangfelvétel fennmaradt  a próbákról, ilyen például a Let’s Dance egyik alább hallható verziója, amiben kiválóan hallatszik Vaughan karakteres játéka és jellegzetes Strato hangja. (A felvételen Nile Rodgers gitáros, az album társ-producere is játszik.)

 

 

 

 

Sajnos Bowie és Vaughan soha többet nem játszott együtt. Stevie Ray Vaughan 36 éves korában, 1990. augusztus 27-én halt meg egy helikopter balesetben, Bowie két nappal ezelőtt, január 10-én, 69 éves korában ment el örökre.