zenesz_logo.png



David Gilmour jövő hónapban készül megjelentetni új szólóalbumát, és 48 év után búcsút mond a Pink Floydnak.

 

p5048-1.jpg

 

 

„Úgy gondolom, most jött el az ideje, hogy búcsút mondjak” – mondta a gitáros egy interjúban melyet a Rolling Stone magazinnak adott. Amikor arról kérdezték, hogy vajon ez azt jelenti-e, hogy a Pink Floydnak örökre vége, így válaszolt: „Igen, részemről vége. Élveztem életemnek ezt a részét és nagyon sokat adott nekem. Nagyon sok örömben, nevetésben és kreatív munkában volt részünk. Az együtt eltöltött idő 95 százalékára jó emlékezni, a maradék öt százalék viszont elég keserű ahhoz, hogy ne gondoljak rá túl nagy örömmel. Egyszer minden elmúlik, egyszer mindennek vége kell, hogy legyen. Nem akarom folytatni, részemről vége.”

 

Az újságíró feltette az obligát kérdést, hogy van-e realitása annak, amiről sok rajongó álmodozik, vagyis, hogy Nick Mason dobossal és Roger Waters basszerossal egyszer még színpadra lép a Pink Floyd. A válasz: „Nem, nincs. Ez nem olyan ötlet, amit jónak tartanék, vagy azt gondolnám, hogy meg kellene valósítanom. Nem gondolom, hogy élvezném.”

 

 

 

david-gilmour.jpg

 

 

 

Gilmour 1967-ben csatlakozott a Pink Floyd-hoz, miután az alapító gitárosra, Syd Barrettre egyre kevésbé lehetett számítani fokozódó mentális egészségügyi problémái miatt. A szintén alapító Roger Waters basszusgitáros 1985-ös távozása után David Gilmour Richard Wright billentyűssel és Nick Mason dobossal tovább használta a nevet, új albumokat vettek fel és turnéra is indultak. Bár Waters megszűntnek nyilvánította a zenekart és hosszas huzavona kezdődött, végül megegyeztek, Waters engedélyezte a név használatát. Később, 2005 júliusában, a Live 8 londoni koncertjén Roger Waters még egyszer utoljára színpadra lépett a Pink Floyddal.

 

2014-ben a Pink Floyd húsz év után először adott ki új albumot, amikor Gilmour és Mason megjelentette a The Endless River című duplalemezt, amely Richard Wrightnak, a zenekar 2008-ban elhunyt alapító tagjának állított emléket. A lemez olyan 20 órányi kiadatlan anyagra épült, amit még korábban Wright-tal együtt vettek fel az 1994-es The Division Bell című stúdió album munkálataikor.

 

Gilmour jelenleg szóló karrierje újraindításán dolgozik, ami On an Island című, 2006-ban megjelent albuma óta nagyjából szünetelt. Szeptemberben viszont megjelenik új szólóalbuma, Rattle That Lock címen, a lemez címadó dalához készült videó itt tekinthető meg.

 

http://www.davidgilmour.com/rattlethatlock/