zenesz_logo.pngKeith Richards elérkezettnek látta az időt, hogy egy interjúban keresetlen egyszerűséggel szemétnek nevezze a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albumát.

 

Keith.jpg

 

 

Úgy tűnik, Keith Richards elérkezettnek látta az időt, hogy az Esquire-nek adott interjújában keresetlen egyszerűséggel szemétnek nevezze a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albumát. A Rolling Stones gitárosa szerint a lemez eklektikus, ugyanakkor a Stones szintén 1967-es pszichedelikus rock lemezéhez, a Their Satanic Majesties Request-hez hasonlítva is – ami úgy tűnik, szintén nem tartozik kedvencei közé – egy kupac szemétnek tartja.

 

 „A Beatles csodálatosan szólt, amikor még Beatles volt” – mondta Richards. „De ez a zene gyökértelen. Úgy hiszem, utat tévesztettek…” Majd hozzátette: „Sokan úgy gondolják, ez az album zseniális, de szerintem zagyva marhaság, olyan Satanic Majesties-szerű – Ja, ha ti tudtok ilyen hulladékot csinálni, persze mi is tudunk.”

 

Hozzá kell tenni, hogy a Sgt. Pepper’s jött ki először, és a mai napig a rock történelem egyik legkiemelkedőbb albumának tekintik. A Stones albumát – amely üzletileg nem jött be, és a kritika is lehúzta – nagyjából a Beatles nyomdokain történő „továbblépésnek” tartották. Az más kérdés, hogy később a kritika is megenyhült, és kezdték felfedezni a Satanic Majesties értékeit és néhol már a Stones különleges, kreatív alkotásaként emlegették, melyben fontos szerepet kapott Brian Jones kísérletező kedve.

 

Lehet, hogy Keith mostani beszólásában az is közrejátszott, hogy anno a két zenekart a média szerette úgy beállítani, mint egymás engesztelhetetlen és örök riválisát. Ez jól jött mind a médiának, mind a két bandának. A valóságban a zenészek jóban voltak, hogy csak néhány példát említsünk, John Lennon és Paul McCartney pont az említett Satanic Majesties  “Sing This All Together” című dalában vokált énekeltek, Jagger a Beatles “All You Need Is Love”-jában énekelt, Brian Jones pedig a Beatles 1966-os slágerében a “Yellow Submarine”-ben dalolt. A Lennon által egyszeri alkalomra összehozott Dirty Mac szupercsapatban Lennon mellett ott volt Keith Richards, Eric Clapton és a Jimi Hendrix Experience dobosa, Mitch Mitchell.

 

 

 

 

Visszatérve napjainkra, Keith mostanság Crosseyed Heart címet viselő, szeptemberben megjelenő szólóalbumának, Trouble című dalához forgatott videoklipet, amit itt te is megnézhetsz.

 

[-k-]