zenesz_logo.pngChris Squire a Yes egyik alapítója és basszusgitárosa 67 éves korában elhunyt.

 

Chris-Squire-620x413.jpg

 


A basszusgitáros legenda Chris Squire, a Yes alapítója, a progresszív rock egyik élharcosa 67 éves korában leukémiában elhunyt.

 

Squire 1968-ban alapította meg a Yes-t az énekes Jon Andersonnal. A Yes mostani formációjában már ő volt az egyetlen eredeti tagja a bandának, amely az elmúlt évtizedek során 21 stúdió albumot, 10 koncert albumot 32 válogatás lemezt, 34 kislemezt készített. Legutolsó albumuk a Heaven & Earth a brit slágerlistán az első húsz közé került.

 

A Yes-ben kifejtett munkássága mellett Squire jelentős szóló karriert is befutott és más felállásokban is játszott. 1975-ben kiadott Fish Out of Water című LP-jét a progresszív zene rajongói máig nagy becsben tartják. 2000-ben Billy Sherwood gitárossal létrehozták a Conspiracy projektet, majd a Genesis gitárosával Steve Hackett-tel alapította meg a Squackett formációt.

 

Májusban, mikor Chris Squire betegségét diagnosztizálták, kiderült, hogy nem fog tudni fellépni augusztus 7-én a Yes és a Toto közös koncertjén. A Yes fennállása óta ez lesz az első alkalom, hogy a banda Chris Squire nélkül lép színpadra.