zenesz_logo.pngA The Bad Plus mára akkora legendává vált, mint az egykori Esbjörn Svensson Trio, Brad Mehldau triója vagy a Medeski, Martin & Wood.

 

2014badplus_453byJayFram_700.jpg

 

 

Az egyik legmeghatározóbb amerikai kortárs jazz trió, a The Bad Plus érkezik április 11-én a Trafóba egy különleges turné keretében, melynek során Ornette Coleman korszakalkotó Science Fiction című albumát mutatják be saját nyelvükön újraértelmezve, három nagyszerű fúvóssal kiegészülve.

 

A The Bad Plus mára akkora legendává vált, mint az egykori Esbjörn Svensson Trio, Brad Mehldau triója vagy a Medeski, Martin & Wood. A zenekar 2000-ben alakult, az azóta megjelent majd egy tucat lemezen a legkülönbözőbb műfaji- és stíluselemeket ötvözik.

 

Talán nincs is ezerarcúbb jazz trió náluk. Akár egyetlen számon belül képesek a szélsőértékeket több dimenzióban is érinteni, legyen szó akár a vágyakozó romantikus vagy szikáran avantgárd, a játékosan dallamos vagy teljesen atonális, a bólogatós négynegyedes vagy az eksztatikusan poliritmikus tengelyekről. Számos feldolgozásuk forrása a popzene világa volt (Nirvana, Pink Floyd, Aphex Twin, Radiohead), de a kortárs klasszikus zene területéről is merítettek ihletet bőven, például Sztravinszkij Tavaszi áldozatát tavaly jelentették meg egy teljes lemezen. Hogy magyar vonatkozást is említsünk, egy kompozíciójuk Ligeti György Fém című zongoraetűdjéből készült.

 

Legújabb kísérletük egy számukra rendkívül meghatározó lemez, Ornette Coleman 1972-es Science Fiction című albumának feldolgozása. Coleman akkori időszakának utolsó tisztán akusztikus lemeze, már emiatt is érthető, hogy nekiveselkedtek ennek a komoly anyagnak, így tisztelegve az avantgárd jazz nagymestere előtt. Egyik koncertjükön maga Coleman is ott ült és elismerő szavakkal méltatta őket. Az eredeti albumon hallható fúvósszekció miatt felkértek három kiemelkedő amerikai fúvóst: Tim Berne szaxofonos már járt a Trafóban Ches Smith, vagy David Torn oldalán, a másik szaxofonos a jelentős karriert befutott Sam Newsome lesz, trombitán pedig Bill Frisell egyik fontos partnere, Ron Miles fog játszani.

 

 

 

 

 

 

The Bad Plus 

 

Reid Anderson – bőgő
Ethan Iverson – zongora
Dave King – dob

 

Facebook esemény
The Bad Plus