zenesz_logo.png



A legenda most újabb fejezetéhez ért, 2015-ben a Toto elkészítette 14. stúdióalbumát, a márciusban boltokba kerülő Toto XIV-et.

 

toto.jpg

 

 

 

Közel negyven év telt el azóta, hogy pár kivételesen tehetséges stúdiózenész elhatározta, hogy zenekart alapít, hogy megvalósíthassa saját zenei elképzeléseit. A Toto-ról beszélünk, amely 1976-os debütálása óta olyan pályafutást tudhat maga mögött, amit ebben a műfajban kevesen mondhatnak magukénak. Most már csak az a kérdés, hogy melyik műfajban.

 

Steve Lukatheréket ugyanis elég nehéz egyértelműen besorolni a hagyományos műfaji kategóriák valamelyikébe. A világslágerek alapján, melyekkel az elmúlt évtizedek során megajándékozták a közönséget, populáris, dallamos rockzenének gondolhatnánk, ugyanakkor zenéjükben olyan progresszív, a műfaj kereteit feszegető jazzes, jazz-rockos elemek dominálnak, melyeket az átlag zenehallgató füle nem biztos, hogy más előadótól elfogadna. Azt gondolom – sok minden más mellett – ebben rejlik a nagy titok. Hangszeres tudásukat, a legkülönfélébb stílusokban való jártasságukat nem öncélúan, hanem a közönséget „kiszolgálva” kamatoztatják. Egy biztos, a pop, a rock, a jazz-rock és a jazz elemeinek ötvözésével akarva-akaratlanul sikerült egy jól megkülönböztethető, karakteres, saját stílust létrehozniuk, melyet olyan, mára már klasszikusnak számító opusok jelölnek, mint Hold the Line, Africa, Rosanna, I’ll Be Over You, Georgy Porgy, I Will Remeber, hogy csak a legismertebbeket említsük.

 

 

 

toto_-_williams_-_lukather_700.jpg

 

Joseph Williams és Steve Lukather

 

 

 

A legenda most újabb fejezetéhez ért, 2015-ben a Toto elkészítette 14. stúdióalbumát a márciusban boltokba kerülő Toto XIV-et. A Toto zenészei sok ezer lemezen játszottak már, ki tudja hány Grammyt és Grammy jelölést gyűjtöttek be, de az a csoda, amit együtt hoztak és hoznak létre, várhatóan tovább folytatódik legújabb albumukkal és az azt követő turnéval. A Toto XIV-en az alapító Steve Lukather (gitár, ének), David Paich (billentyű, ének) és Steve Porcaro (billentyű, ének) hármashoz Joseph Williams énekes csatlakozott, aki 1986-ban már velük volt a Fahrenheit című lemez készítésekor és néhány éve ismét a Toto-val dolgozik Bobby Kimball posztján, vagyis ő énekli a magasakat - a többire ott van Luke. Itt kell megemlíteni, hogy a 2008 óta súlyos beteg Mike Porcaro helyét eddig kiváló session muzsikusokkal töltötték be (Nathan East, Lee Sklar), az új albumon a dalok egy részében a szintén alapító tag, David Hungate játszik basszusgitáron. A zenekarból tavaly kilépett Simon Phillips dobos utódja pedig Keith Carlock, aki már más formációkban korábban játszott Lukatherrel. Simon Phillips – a harmadik Porcaro testvér – Jeff Porcaro 1992-ben váratlanul bekövetkezett halála óta játszott a Toto-ban. Ha szabad ilyet mondani, két ilyen csodálatos dobos után nem lesz egyszerű dolga Keith Carlocknak…és itt nem a technikára vagy a hangszertudásra gondolok. Lássuk be, Jeff Porcaro és Simon Phillips játéka fazont adott a bandának.

 

 

 


Orphan - slágergyanús lüktetés 6/4-ben

 

 

A lemezen közreműködő vendégművészek névsorát böngészve megakadhat a szemünk Tal Wilkenfeld, a 28 éves gyönyörű és végtelenül tehetséges basszusgitáros lány nevén, aki olyan nagyságokkal játszott eddig, mint Jeff Beck, Vinnie Colaiuta, Herbie Hancock, Chick Corea, de ott találjuk a közreműködők között Michael McDonaldet is, aki a Doobie Brothers-szel és a Steely Dannel vált világszerte ismertté.

 

A 2006-os Falling in Between óta a Toto nem adott ki albumot. A Toto XIV megjelenését nyári európai turné követi, melynek első állomása május 21-én Glasgow-ban lesz, de szerencsére június 26-án Budapesten is láthatjuk, hallhatjuk a zenekart.

 

 

 „Ha beraksz minket egy szobába, és mindenki magával hozza az ötleteit, akkor a következő lépés, hogy megnézzük, ezek hogyan illeszthetők össze. Mindenki tudása legjavát nyújtja ezen a lemezen, mindenki a legtöbbet hozza ki magából, de arra is ügyelnünk kellett, hogy a készülő zene szempontjából jó döntéseket hozzunk. Tényleg izgatottan várom, mit szól az új albumhoz a közönség…” - Steve Lukather.

 

 

 

toto-album.jpg

 

 

Toto XIV

 

Steve Lukather - ének, gitár, basszus (5, 6)

Joe Williams – szóló ének

David Paich – ének, billentyű

Steve Porcaro - ének, billentyű

David Hungate - basszus (4, 7, 8)

Tal Wilkenfeld - basszus (9, 10)

Lee Sklar - basszus (2)

Tim Lefebvre – basszus (1)

Keith Carlock - dob

Lenny Castro - percussion

Martin Tillman - cselló

CJ Vanston – szintetizátor

Michael McDonald, Amy Keys, Mabvuto Carpenter, Jamie Savko, Amy Williams – vokál

 

A Toto Facebook oldala

 

(-kt-)