zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – Az idén 50 éves Tama a retro jegyében ünnepli ezt a jeles évfordulót.

Limitált kiadású, régi sikerek után újra gyártott termékek fémjelzik az idei újdonságok palettáját. Ezek egyike jelen tesztalanyunk, az 50. évfordulós Mastercraft Artwood pergő újrakiadása.

Az 1980-ban kiadott Mastercraft pergő széria hatalmas siker volt a maga idejében. Nemcsak tesztalanyunk „őse”, az Artwood, de a széria más darabjai is igencsak „nagyot szóltak”. Emlékezzünk csak a Bell Brass, vagy a Rosewood darabokra. Nemcsak a dobok külalakja, de hangzásuk is ismertté, népszerűvé tették a céget, és ezzel, az akkor még fiatalnak számító Tama brandet a ma ismert magas pozícióba emelte.

 

angle 1200x

 

Az 50 éves szülinapra a Tama tehát ezt a sikeres szériát élesztette újra, több más sikertörténettel együtt, ezzel ünnepelve meg az eltelt évek sikereit. A Meinl 2024-es Kick Off Day-ről-ről szóló tudósításomban egyenként be is mutattam ezeket az újra kiadott darabokat, de őszintén szólva alig vártam, hogy az ott látott hangszereket teszt körülmények között is meg lehessen csapkodni. Ez az Artwood pergő lett az „első fecske”.

Tama snare sodrony 1236

 

Az 1980-ban kiadott Mastercraft Artwood széria forradalmasította a dobok világát. A 2024-es újrakiadás méltó megismétlése ennek a legendás hangszernek. A lenyűgöző megjelenéséről ismert natúr színű pergődob, újra gyönyörűen pácolt, több részből álló fabetétet (intarziát) kapott a dobtest közepére, ami egyedi eleganciát kölcsönöz a dobnak. A 80-as évekbeli verziók közül csak az első kiadás volt intarziás. A 9 mm-es, 6 rétegű, full nyírfa test kifejező, mély-közép tónusú tiszta megszólalást ad, ami tisztaságával és erejével átszól bármilyen zenei szöveten.

 

IMG 20240502 sodronyváltó

 

A részletes és érzékeny pergő reakció érdekében a dobra Roller Action sodronyváltót és feszítőt szereltek. Ez a váltó egy hosszú, 18 szálas vintage sodronyt feszít meg, ami a dobtesten túl nyúló, a rezóbőr teljes felületével érintkező sodrony. Ez a konstrukció adja a pergő különleges érzékenységét. A Roller Action váltó szerkezet egyébként egy görgős megoldással feszíti meg ezt a sodronyt, ami elősegíti a sodronyváltó vajpuha mozgását. Kiválóan teszi a dolgát, kiemelkedően finom, prémium érzetet ad.

 babák 1200x


A pergődob 10 babája az eredetivel megegyező formát kapta, illetve a Tama badge is a 80-as évek világát idézi. A kávás megütés erejét és a „cross stick” játékmód testes, meleg „click” hangját az öntvény kávák adják. A 2024-es modell is megkapta a régi pergőre jellemző belső tompítót (One-Touch Tone Control), ami a dobtest oldaláról, kívülről állítható. Ez a lehetőség segíti a dob sokoldalú megszólalását. A pergő amúgy is közép-mély, meleg tónusa a tompító állításával szárazabbá, rövidebbé válik. Használata nagyon egyszerű és hatékony. Véleményem szerint fura, hogy manapság nem alkalmazzák ezt a modern pergőknél. Érzetre pont kellő tompítást ad a dobnak, nem gyilkolja le a bőr hangját. Számomra ez az egyik legjobb skill-je ennek az újra kiadott modellnek. Nyilván, akinek ez a tompítás nem elég, még a ma ismert módszerek is használhatóak (Drum Honey, Moongel és társaik). A hangszer REMO Ambassador USA Coated bőrrel érkezik a gyárból, Old School Tama logóval. A Mastercraft széria, így természetesen az Artwood pergődob is Japánban készül.

 

IMG 20240502 tompító 1036x crop

 

A hangzása kiváló. Számomra nagyon „krémes”, meleg, mégis erőteljes érzést keltett a teszt során. Érzékeny, hamar rezdül a sodrony, felhangjai szépen kontrolláltak. A „cross-stick” játékmóddal is átütő, meleg hangot kapunk. A One-Touch Tone Control tompítóval természetesen szárazabb hangot értem el, de ahogy írtam fentebb, nem lett „döglött” úgy sem. Véleményem szerint, mélyebb hangolással country-s, blues-os közegben, magasabb hangolással pop-rock környezetben is jól megállja a helyét. Az egyrétegű Remo Ambassador bőr kiválóan illik hozzá, pláne a belső tompító által adott beállítási lehetőségekkel. A váltója pedig elképesztően finoman teszi a dolgát. Azt hiszem, egy ilyen kategóriájú és árú pergőtől valami ilyesmi várható. Ehhez még társul az intarzia által kölcsönzött különleges külső is, azt hiszem egy igen kiváló hangszert kapunk a pénzünkért.

 

 Mastercraft Artwood Reissue Snare

 

Összegezve: igen esztétikus és remek hangszert ismerhettem meg a Tama Mastercraft Artwood pergő „személyében”. Nálam a 14 x 6,5 colos verzió járt, de a Tama forgalmazóknál fellelhető talán néhány helyen a 14 x 5 colos példány is. A limitált kiadásnak köszönhetően várhatóan nem sokáig tudunk a boltokban hozzájutni ehhez a pergőhöz, némi idő elteltével pedig az amúgy sem alacsony ára még nőhet is a használtpiacon felbukkanó egy-egy darabnak, pláne, ha valaki dobozban megőrzi, hogy majd később magasabb áron eladhassa.

Érdekes lenne esetleg egy összehasonlítást tenni a 80-as évekbeli pergő és a mai között. Mind hangban, mind pedig a hardver működését illetően. (Természetesen ez a teszt csak egy kiváló állapotban megőrzött darabbal működhetne.) Mindenesetre ez a mai, 2024-es példány a rendkívül finom sodrony váltójával és igen hatékonyan állítható belső tompítójával tulajdonosa nagy megelégedésére szolgálhat majd, ebben biztos vagyok. Mivel a Mastercraft széria többi pergője is ezzel a hardverrel van szerelve, a Rosewood, a Steel és a Bell Brass dob is bizonyára minden igényt kielégítő módon teszi a dolgát. Persze a dobtestek különbsége miatt igencsak más hangú hangszerek ezek. Limitált kiadás mindegyik, tehát akinek minden vágya egy ilyen pergő beszerzése, akár gyűjtő, akár Tama fan, akár csak olyan valaki, aki egy sokoldalú, jó pergődobot szeretne, nem sok ideje van gondolkodni a vásárláson.

          

 

A Tama 50th Anniversary Mastercraft Artwood 14 x 6,5 pergődobot a Dobbolt bocsátotta rendelkezésemre, a pergő listaára: 346 000 forint.

A TAMA termékek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.