zenesz_logo.png



– NÉMETH TAMÁS – A Meinl percussion részlege idén is sok újdonsággal rukkolt elő. Januári ottjártunk után ezekről összefoglalóan be is számoltam e lap hasábjain.

Most pedig ezek közül az újdonságok közül került a kezembe egy cajon, ami mindenképpen formabontónak nevezhető. Ez a hangszer a MEINL Percussion Travel Slaptop Cajon - TTOPCAJ1.

Bár mára már bizonyára sokan tudják, de nézzük, mi is az a cajon. A cajon szó jelentése a spanyol nyelvben: doboz, fiók, rekesz. Maga a hangszer afro-perui eredetű. A 19. század közepe óta vannak dokumentált bizonyítékai a létezésének. Úgynevezett idiofon hangszer (ilyen az ütőhangszerek nagy része), ami azt jelenti, hogy a saját anyaguk rezgésétől adnak hangot, kiegészítő hangforrás nélkül.

A hangszer kialakulásának két története kering az éterben. Az Afrikából elhurcolt rabszolgákat perui ültetvényeken dolgoztatták, ahol jobb híján halak szállítására használt ládákon doboltak, ezek lehettek a cajon ősei. A másik eredettörténet szerint az afrikai rabszolgák nem zenélhettek, és széknek, ládának használt faeszközökön muzsikáltak, hogy ne büntethessék őket a hangszerkészítés miatt (is).

 

TTOPCAJ1 web lifestyle 02 800X

 

Manapság egyre több helyen találkozhatunk cajonnal. A kezdeti „népihangszer” jellegét megtartva – mivel kiválóan helyettesítheti a dobfelszerelést a zenében funkcionálisan, ugyanis a mély hangjai az ütőfelület közepén a lábdob, a magas hangjai az ütőlap szélén a pergődob funkcióját képesek ellátni – egyre több mai (pop-rock) zenében is alkalmazzák. Ráadásul könnyű szállítani, hangosítani (sokszor elég egy hangszermikrofon a reflexnyíláshoz). Belsejében kezdetben húrok, majd újabban a pergődobnál használatoshoz hasonló sodronyok is lehetnek, ami a cajon megütéskor zizegésével teszi egyedivé a hangszer hangját. Használják akusztikus formációkban, kis klubokban, tábortűznél, de akár nagy színpadokon is.

 

IMG 20240423 124421 750x

 

A Meinl a hagyományos formájú cajonok készítése, forgalmazása mellett élen jár az egyedi tervezésű cajonok gyártásában. A fő szempont az ergonómia, illetve a könnyű szállítás. Készítettek T alakú, ölbe vehető cajont is például, hogy ne kelljen a hangszeren ülve, előre hajolva játszanunk rajta, hanem egyenes derékkal, az ölünkben tartva tudjunk muzsikálni vele. A mostani tesztalanyunk is ennek szellemében készült. Ahogy a neve is mutatja, travel cajon, tehát utazáskor könnyen szállítható, könnyű súlyú, kis helyen elférő hangszert várunk. Ezt meg is kapjuk. Egyszerűen az ölünkbe vehetjük és már üthetjük is tábortűznél, vagy utcazenéléskor.  Mivel könnyű, keskeny, ezért túra alkalmával is magunkkal vihetjük, nem fog sok plusz súly jelenteni a felszerelés mellett – már ha valakinek erre van igénye. Na, de nézzük az adatok tükrében: Méretei: szélessége 47,6 cm, magassága 7 cm, mélysége: 24 cm. Anyaga: környezetbarát, közepes sűrűségű farostlemez, baltikumi nyírfa ütőlappal.

 

TTOPCAJ1 web detail 04 700X

 

Méreteiből adódóan természetesen nem várhatunk tőle döngő basszus hangokat, de a kis méret és szállíthatóság oltárán ezt az áldozatot meg kell hoznunk. A jobb oldalát ütve a kissé doboz hangú mélyek szólnak egyébként, míg a bal oldalon az ütőlaphoz szerelt sodrony aktiválódik és megjön a ropogós pergőhang. Az amúgy nem túl hangos hangszer falán található reflexnyílások (három van: egy a pergő, kettő pedig a mélyebb hangok megszólalásának kiáramlását segíti) által azért megvan az „attakja” a hangjának megütéskor. A sodrony nem állítható.

 

TTOPCAJ1 web lifestyle 08 800X

 

A hangszer alsó oldalán négy műanyag láb, valamint a csúszkálást megakadályozandó, két gumiszerű lap található. Ennek ellenére nekem használatkor csúszós volt, kicsit küzdöttem azzal, hogy az ölemben tartsam, de egy gyakorló ütőhangszeres biztosan megtalálja a megfelelő tartását a hangszernek, hogy játék közben ne zavarja ez. A megfelelő zenei környezetben simán el tudom képzelni a használhatóságát egy perka szettben, vagy akár egy másik cajon mellett is, „alanyi jogon” pedig önállóan is használhatjuk a már említett utcai- vagy tábortüzes szituációkban. Abszolút hozza a Meinl termékek jó minőségét, így egy jó ár-érték arányú, különleges hangszert kaphatunk vele.

 

 

A MEINL Percussion Travel Slaptop Cajon tájékoztató ára 30 800 forint.

A MEINL termékek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.