zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A D’Addario három Evans EMAD lábdobbőrt küldött tesztelésre. Mivel magam is régóta ezt a terméket használom – az egyrétegű, clear EMAD-ot – kíváncsi voltam, hogy más verziók mit nyújtanak.

A tesztelésre ez a három változat érkezett: Evans EMAD UV coated, az Evans EMAD2 és az Evans EMAD HeavyWeight. Az EMAD UV egy egyrétegű coated bőr, mely az UV-s kezeléses technikával kapja meg a coated rétegét. A HeavyWeight egy kétrétegű clear bőr, ami két 10 mil-es filmrétegből áll. Az EMAD2 bőr szintén kétrétegű, de ez egy 7 mil-es külső és egy 10 mil-es belső rétegből áll. Tehát némileg vékonyabb, mint a HeavyWeight bőr. Talán azoknak, akik nem járatosak az Evans bőrök világában, az EMAD széria is némi magyarázatra szorul.

 

EMAD layers 750x

 

Az Evans EMAD (Externally Mounted Adjustable Damping) sorozata jó ideje meghatározó tényező a lábdobbőrök széles kínálatában. Mint már annyiszor írtam, minden ízlés kérdése. Van, aki nem szereti, van, aki csak ezt hajlandó használni. Több típusa elérhető a boltokban: coated, clear, egyrétegű, kétrétegű stb., de a legfontosabb tényező, ami a lábdobbőr EMAD (kívülről tompított) jellegét adja, hogy van egy műanyag kerek „tartó” a bőrön körkörösen, amiben a bőrhöz kapott kétféle vastagságú habszivacs gyűrű valamelyike helyezhető el, ami dampferelni hivatott a dobbőrt, ezáltal akár a lábdobba tett párna, pokróc, akusztikai szivacs, vagy egyéb tompító eszköz nélkül is megfelelően rövid, konkrét, mély lábdob hangot kaphatunk. Nyilván a hang és a bőr tónusát, attakját, tartósságát befolyásolja, hogy clear, vagy coated, egyrétegű vagy kétrétegű bőrről van szó.  

01 Evan EMAD UV Coated 700x

 

Evans EMAD UV coated

Az EMAD UV coated bőr egy egyrétegű, 10 mil-es filmanyagból készült lábdobbőr. A coated (fehér) réteg valamiféle UV-s eljárással kerül fel a bőrre, ami annak tartósságát biztosítja. Ismert mindenki előtt, hogy a coated réteg viszonylag hamar elkezd lekopni a bőrről a legtöbbet ütött területről. Az UV-s eljárással pont ezt a gyors kopást igyekeznek orvosolni. Pergőbőröknél ez beválik, miért ne lehetne hasznára egy lábdobbőrnek is? Kapható a hagyományos coated EMAD továbbra is, de aki egy kis plusz tartósság miatt hajlandó némi további költséget vállalni, annak jó megoldás lehet ez a termék. A dobozban a bőrrel együtt találunk egy patch-et (EQPC1), ami a lábgép ütőfejének megütés pontjába ragasztva védi, erősíti a lábdobbőrt. Ez mindegyik típusnál megtalálható. Aki duplázó használó, annak sajnos külön kell vásárolni a duplázóhoz való patch-et. (EQPC2).

Az UV coated réteg jóval simább, kevésbé érdes, mint a normál coated, ezáltal a hangzás melegségéből is veszítünk némileg (az én fülem szerint), de a tartósság oltárán lehet, hogy ez feláldozható, ez egyéni döntés kérdése. Nyilván a clear bőrnél a megütés hang nyíltabb, az UV EMAD-dal kicsit tompább hangot kapunk. A patch-et felragasztva ez a megütés hang azért erőteljesebb lesz. A vékonyabb tompító habszivacs is kellően tompít (ez elmondható bármelyik EMAD bőrről), de a vastagabb dampfer már a lábdob kitömése nélkül is egészen biztosan elég minden nagydobhoz. Kellően rövid, a hangolás függvényében kellően mély hangot kapunk.

 

02 Evans EMAD 650x

 

Evans EMAD2

Az Evans EMAD2 egy kétrétegű dobbőr. Ahogy fentebb írtam is, egy 7mil-es és egy 10mil-es filmrétegből áll össze. A két réteg miatt még rövidebb hang, még kevesebb lecsengéssel szólal meg, viszont van egy masszív, vastag megütés hang. A vékonyabb habszivaccsal alig kell hangolni és megvan a masszív punch-hang (csattanós megütés). Nem halkabb játékhoz tervezték, az érezhető. A felhangoknak nincs nagyon lehetőségük, hogy kilógjanak, sőt talán még a létüknek sem ad sok esélyt az EMAD2. Az élettartamát is bizonyosan jelentősen növeli a két réteg, valamint itt is megtalálható a dobozban az említett patch (EQPC1). Nehezebb lábú dobosok előnyben... Persze nem biztos, hogy csak az erőteljes taposáshoz használható. Aki ezt a vastag, punchy, csattanós, mély, rövid lecsengésű hangot várja egy lábdobtól, annak mindenképpen ajánlható. Ráadásul az élettartama is várhatóan extra hosszúságú.

 

03 Evans EMAD HeavyWeight 750x

 

Evans EMAD HeavyWeight

Az EMAD HeavyWeight bőrre körülbelül ugyanaz igaz, mint az EMAD2-re – pepitában. Csak még vastagabb. Két 10 mil-es rétegű tartós, vastag lábdobbőr. Itt a felhangoknak, lecsengésnek esélye sincs. Ez tényleg a legkomolyabb kiképzésre van tervezve. Az EQPC1 patch itt is a csomag része.

Lehet szeretni az EMAD bőröket és lehet nem szeretni. Van egy jellemző hangjuk, ami vagy tetszik, vagy nem. Az biztos, hogy nagyon egyszerűen kezelhetőek, hangolhatóak, tartósak és akár egy rosszabb lábdobnak is tudnak adni egy kezelhető, megkockáztatom: szerethető hangot. Adott a kétféle habszivacs által nyújtott variációs lehetőség, amivel a tompítását lehet szabályozni, választhatunk egy rétegű clear, vagy coated bőrt, vagy a kétrétegű clear bőrőket is. Van még Calftone változat is, ami régies, állatbőrt idéző felületű. Abban biztos vagyok, ezekkel a bőrökkel búcsút mondhatunk a nagymama teljes ágynemű készletének nagydobba történő tömésének. EMAD bőrrel meg fog szólalni a lábdob akár üresen is. Talán némi akusztikai szivacsot vagy egy kisebb párnát érdemes a nagydob aljába tenni annak, aki igényli, esetleg bele tenné mikrofonozáskor a nagydobba a mikrofont, de amúgy nem elengedhetetlen. Ízlés kérdése.

Tájékoztató árak

BD22EMADUV - 22” Evans EMAD UV coated bőr: 29.200 Ft
BD22EMAD2 - 22” Evans EMAD2 clear bőr: 28.700 Ft
BD22EMADHW – 22” Evans EMAD HeavyWeight clear bőr: 29.000 Ft

Az Evans EMAD dobbőrök forgalmazója a D'Addario, melynek oldalán további információkat találsz.