zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A TAMA S.L.P. pergő sorozat sikerességét kiváló ár-érték aránya, kifogástalan minősége mellett a széles paletta garantálta és garantálja a mai napig.

A Tama S.L.P. pergődob széria 2012-es megjelenése óta nem egyszer bővült a sorozat kínálata. Néhány darabja idővel eltűnt a színről és voltak limitált kiadású, ideig-óráig kapható hangszerek is. Aztán egy rövid időszakban, szerintem az eddigi paletta sikerén felbuzdulva, pár pergődob ötletüket teljes dobfelszerelésként is gyártották, de mára már csak pergődobokkal találkozhatunk S.L.P., azaz Sound Lab Project címkével. A sorozat sikerességét kiváló ár-érték aránya, kifogástalan minősége mellett a széles paletta garantálta és garantálja a mai napig. Az S.L.P pergők készítésénél sokféle fém- és faanyag kerül felhasználásra, amelyek gondos tervezéssel (esetleg kísérletezéssel) megkapják a hozzájuk való kávát, sodronyt és a megfelelő testmélységgel kombinálva remek hangszerek születnek. Ráadásul mindez elfogadható áron, felsőkategóriás minőséggel.

 

31783631 e1f3 4368 a67e 4189 kapur main 700x

 

Mostani tesztalanyom is egy limitált kiadás, egy vérfrissítő darab. Idén januárban mutatták be. A KAPUR faanyag, amiből ez a pergődob készül, az S.L.P. széria egyik nagy „felfedezettje” volt már a korai időktől. Mi is a kapur fa? Délkelet-Ázsiából származó fafaj, a tartósságáról híres keményfa, és akár kültéri építkezéseknél is használatos. Alkalmazási területe meglehetősen széleskörű, kültéri asztalos munkákhoz, ablakpárkányokhoz, teraszburkolatokhoz közkedvelt. A Dynamic Kapur pergődob nagyon sokáig kapható volt a Tama-flottában, ráadásul biztosan sikeres is volt, hiszen még komplett dobfelszerelés is készült ezzel az anyaggal, a pergődobra hajazó színben és babákkal. Itt azonban véget is ért az előző – Dynamic Kapur – széria hasonlósága a mai tesztalanyunkhoz. A „G” betű a névben rögtön szembetűnik. Mit is jelent ez?  

 

ac33c9a5 6dd8 4bd6 9657 06 700x

 

Az S.L.P. széria több példánya is rendelkezik a „G” jelöléssel. Létezik G-Maple (juhar), G-Bubinga, és G-Walnut (dió). Lerántva a leplet a „titokról”: a „G” betű arra utal, hogy az átlagosnál vastagabb testű dobbal van dolgunk. Egy átlagos fa pergődob 6-8 rétegű, ezek pedig 10-12 rétegű, 10 mm-es fatestű hangszerek. Tesztalanyunk 10 /11 mm rétegű kapur testtel rendelkezik, míg elődje, a Dynamic Kapur széria 5/6 mm rétegű volt. Ezzel kapunk egy masszívabb, hangosabb hangszert. A kapur kemény fája még inkább kiemeli a megütés attackját. Na, de ne rohanjunk ennyire előre, hiszen muszáj a külalakról is beszélni.

           

df1e5be6 a6b5 49ec b326 ed3c dobperem 700x

 

A 11 réteg kapur fán kívül ez a pergő test kapott egy Mappa Burl külső réteget. A Mappa Burl furnér a fekete nyárfából származik, ami elsősorban Európában és az Egyesült Királyságban található. Közismert nevén európai fekete nyár, fekete olasz nyár, robusta stb. Ez egy nagyon dekoratív furnér, ami különösen kontrasztos: világosbarna alapszínét egy sötétebb, kéregszerű bog mintázat fűszerezi, sűrű fürtökben. Jellemzően a drága és nagyon jó minőségű bútorok legfelső, látványos rétegének használják. Ez még kapott egy Amber Sunset Fade elnevezésű átlátszó lakkot is, így a naplemente színeiben pompázik a Mappa Burl mintázatú pergő. Látható, hogy egy gyönyörű, rendkívül látványos hangszerünk lehet, ha megvásároljuk.

Na, de mit sem ér a külalak, ha a hangszer nem szól sehogy. Szerencsére nem csak videóklipekben, vagy playback fellépéseken használhatjuk a hangszert. Megvan a hangja, mégpedig nem is akármilyen. A szemünknek is látványos black chrome kávák bőrrel együtt történő (rimshot-os) megütésekor egyből harap a hangszer. Pedig nem öntvény a káva, hanem 2,3 mm acél Mighty Hoop. 10 csavarral hangolhatjuk, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbb hangot.

 

a1d8033b 9ed2 4d2e bb5e 7 sodrony 700x

 

A sodrony 20 szálas Hi-Carbon acél sodrony (MS20SN14C) ami nem is okoz csalódás. Kellően hasít, de a ghost hangok is érzékenyen, sodronyosan szólnak. A sodronyváltó és feszítő a jól ismert párhuzamosan állítható MLS50ABN/MLS50BBN páros – szintén black chrome színben, ami a Tama pergők felső szegmensében alapfelszereltség.

Kipróbáltam mélyre, közepesre és magasra hangolva is. Nekem a közepes hangolásnál tetszett a legjobban. Kellően érzékeny, a rimshot átütő, kifejezetten erőteljes, konkrét volt, ugyanakkor a fás melegsége is megvolt. Kontrolláltan érkeztek a felhangok is, én nem éreztem szükségét tompításnak. A keményfából készült vastag test akkorát szólt, mint egy ágyú. Nekem személy szerint ez a mighty hoop káva kényelmesebb is, mint a kissé magasabb Die-Cast öntvény káva, de – ahogy mindig írom – ízlések és pofonok.

           

daaf8a1b 2f74 439b b158 6f27ea9750 700X

 

Mélyre hangolva is maradt az érzékenysége. Blues-osan, country-san puffant. Szépen, melegen, mégis konkrét attack-kal. Magasra hangolva volt a legszárazabb a hangja. Talán az érzékenységéből is veszített és egy kicsit – leginkább úgy tudnám megfogalmazni – koppanósabb lett a sodronyos meleg hangzás helyett. Egyáltalán nem rossz ez sem, csak kicsit visszaengedve az ütőbőrt nekem jobban tetszett a meleg hangzása. A 6 colos mélység kellően testes hangot kölcsönöz a dobnak. 

Most is egy remek hangszert ismertem meg a Tama S.L.P. szériából, ami újfent hozta a tőle elvárható kiváló minőséget. Mind kivitelét, mind minőségét, mind a hangját tekintve újra meggyőződhettem róla, hogy kiváló hangszereket találunk a palettán. Sajátként is használtam már néhányat (egyet most is használok) és nem okoztak csalódást. A széles választék miatt majdnem mindenki találhat megfelelőt közülük, de akinek ez mégsem lenne elég, még mindig ott vannak a Starclassic, Starphonic, Star... stb. szériák, hogyha a felsőkategóriában akarunk új pergődobot vadászni magunknak. A teszthangszert a Dobbolt (dobbolt.com) bocsátotta rendelkezésemre.

A Tama Limited Edition S.L.P. 14"x 6" G-Kapur pergődob Amber Sunset Fade listaára 157 000 forint, míg a Dobboltban kis kedvezménnyel: 154 000 forintért kapható.

 

 

A Tama hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Címlapfotó: Németh Tamás