zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A Yamaha Drums izgalmas új színekkel frissíti a Stage Custom Birch dobszetteket.

A Yamaha 2023-ban is frissíti a legendás Stage Custom szériáját. Három újabb színben is rendelhetjük a Kínában készülő nyírfa szetteket idén júniustól. E három szín: Deep Blue Sunburst, Classic White és Matte Surf Green.

Recording Custom 720x


Yamaha Recording Custom


A legtöbb dobos jól ismeri a Yamaha Stage Custom dobokat. Ez az 1996-tól gyártott szett valósággal felperzselte megjelenésekor a hangszer piacot. A már akkor legendás Recording Custom szériához hasonlóan a dobok nyírfából (+ mahagóni és falkata) készültek. Szintén a Recordingtól örökölt, egy darabban készült „egybebaba” szerelvényeivel és jó minőségű festésével már a piacra kerülésekor különlegességnek számított, mivel mindezt elérhető áron kínálta a Yamaha. A mai napig az ebből az időszakból kapható szettek alacsonynak mondható áruk ellenére kiváló hangtulajdonságokkal rendelkeznek. Egy kezdőnek és egy profinak is jó szolgálatot tehet egy ilyen hangszer. A szettel kapható 700-as állványszett is időtállónak bizonyult. Nem jellemző rá sem a csavarok elnyíródása, sem pedig a rozsdásodás. Szimplalábas állványzat, de nem lesz instabil „extrémebb” felhasználás esetén sem. Az idők folyamán aztán a Stage Custom doboknak többféle változata ismertté vált, bár sokak szerint az első, „egybebabás” verzió az igazi.

Stage Custom Advanteg 720x

Yamaha Stage Custom Advantage

 

A Stage Custom Advantage dobtestek szintén nyír-mahagóni-falkata felépítésűek voltak, azonban a dobtesteket az úgynevezett Air Seal System rendszerrel készítették. Rétegekre vágták a különböző falemezeket, lépcsőzetesen egymásra helyezték ezeket, majd levegővel préselték össze egyenletes nyomáson. Az így kapott dobtestek tökéletesen kerekek és egyenletes vastagságúak lettek, valamint kiváló hangzásúak és nagyon strapabíróak is. Az Advantage mélyebb, 9 rétegű nagydobokkal is elérhető volt 20 x 17 és 22 x 17 colos méretekkel. (Eddig jobbára a 16 colos mélység volt a jellemző) Egy hozzáillő 14 x 5,5-ös fa pergő is tartozott a szetthez, a tamok 8 rétegűek voltak.

Advantage Nouveau 720x cr

Yamaha Stage Custom Adventage Nouveau


Egy másik verzió a Stage Custom Adventage Nouveau. Az Adventage változathoz képest fontos különbség az exkluzív szálerősített kompozitból készült FRC Nouveau Lug (kiakasztható műanyag baba), amit a kevesebb vibráció és a gyorsabb dobbőrcsere érdekében terveztek. A dobtestek egy külső réteg nyírfából (fényes felületek) vagy tölgyből (matt felületek), hat réteg Fülöp-szigeteki mahagóniból és egy falkata belső rétegből álltak össze.

A Yamaha Stage Custom Standard szett 8 rétegű Fülöp-szigeteki mahagóni dobtestekből állt, aminek külső rétege nyírfa volt. Ezeket szintén a Yamaha szabadalmaztatott Air Seal System rendszerének felhasználásával préselték.

 

SCB 2F CLW a 0001 Classic White 750x

Yamaha Stage Custom Birch Classic White


A Yamaha Stage Custom Birch (100% nyírfa) a hangszer mai változata. A nyírfa régóta „felelős” a Yamaha dobok jellegzetes hangzásáért. A lakkozás a felső kategóriás hangszerek minőségét idézi, mégis a szett az elérhető árkategóriában indul manapság is. A dobtestek 8 coltól 24 colig elérhetőek (rendelhetőek). A babák Absolute Lugs rendszerűek, ami azt jelenti, hogy babában a csavarfoglalat nem engedi a hangolócsavar kilazulását játék közben. Természetesen a tamtartó YESS rendszerű (Yamaha Enhanced Sustain System), ahogy az már régóta a Yamaha dobok sajátja. Két ponton rögzített tartó ez, ami szabadabb rezgést enged a dobtestnek egy normál tartónál. A dobtestek élei 45 fokban csiszoltak, kávái 1,5 mm-es acél kávák.

 

SCB 0F MSG a 0001 Matt Surf Green 750x

Yamaha Stage Custom Birch Matte Suref Green

 

Az új Yamaha Stage Custom Birch sorozat az alábbiak szerint alakul:

SCB2F5 (22”-os lábdobbal) és SCB0F5 (20”-os lábdobbal):
Raven Black (RBL), Natural Wood (NW), Classic White (CLW), Matte Surf Green (MSG), Deep Blue Sunburst (DBS), Cranberry (CR), Honey Amber (HA)

A Yamaha Stage Custom Birch szettnek van két kisebb, kompakt változata is:

SCB Bop Kit 8F CLW 700x

Yamaha Stage Custom Be Bop Set Classic White

Be Bop Set

A kis átmérőjű dobtestekből álló (BD18X15, FT14X13, TT12X8) Három részes készlet 100%-ban nyírfából készül, amely kompromisszumok nélkül biztosítja a Stage Custom hangzást. Ideális jazzhez, könnyű session-munkákhoz, kis helyszíneken való fellépésekhez. Elérhető színek: SBP8F3: Raven Black (RBL), Natural Wood (NW), Classic White (CLW), Cranberry (CR)

 Stage Custom Hip 4H CLW 700x

 Yamaha Stage Custom Hip set Classic White

Stage Custom Hip set

Kompakt szett, amely 100%-ban nyírfa dobtestekből áll. Egy keskeny, 20 x 8 col méretű nagydob tartozik hozzá, így könnyen szállítható. A szetthez tartozó oldaltam is pergő sodronnyal van szerelve, így kapunk egy mélyebb, 13-as pergőt is a szettel. Elérhető színek: SBP0F4H: Raven Black (RBL), Natural Wood (NW), Classic White (CLW), Matte Surf Green (MSG)

 

 

Az elérhetőség pontos időpontjáról és a Yamaha Stage Custom Birch dobszettek áráról a hazai hivatalos márkakereskedőknél lehet érdeklődni.

Címlapfotó: Yamaha Stage Custom Birch Deep Blue Sunburst.