zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A Tama belépő szegmensének neves képviselője 2023-ban új skilleket kapott.

Az amúgy eddig is kiváló ár-érték aránnyal bíró hangszer a fejlesztéssel (és az inflációval) drágult ugyan, de a pénzünkért még értékesebb hangszert birtokolhatunk. Mellesleg megjegyezve: minden drágul, így talán a jelentősebb áremelkedés – amiket a fejlesztéseken kívül az infláció, valamint a deviza árfolyam változása is indukált – így valamelyest elfogadhatóvá válik, legalábbis úgy érezhetjük, többet kaptunk. Mik is ezek a változások?

IP50H6W BRM 20 750x

 Burnt Red Mist 

A 6 rétegű, 8 mm-es, 100% nyárfa dobtestek új színeket kaptak. Az eddig is létező (mellesleg nagyon is népszerű) Hairline Blue szín mellett megmaradt a Hairline Black és a tavalyi újdonság Coffee Teak Wrap borítás és újdonságként itt van a látványos sárga – Electric Yellow és divatos piros – Burnt Red Mist szín. Ezek mellett egy visszatérő „versenyző” is színesíti a palettát: az eddig limitált szettként árusított Blacked Out Black szett is kapható. Annyiban limitált ez a felszerelés, hogy csak 22 colos lábdobbal, 10,12,16 colos tamokkal és 14 colos pergődobbal kapható. A fekete matt borítást feldobja a fekete króm hardver is, kávák, babák, csavarok, mind fekete a szettben.

 

tama imperialstar electric yellow rock set 750x

Electric Yellow

A többi felszerelés viszont az eddig megszokottak szerint 4 féle felállításban is kaphatóak. 18 colos lábdobbal, 10,12,14 colos tamokkal, 14-es pergődobbal (igen, 18 colos lábdobbal 3 tam kapható!) 20-10-12-14-14 colos felállítás is elérhető, ahogyan 22-10-12-16 + 14 pergődobos szett is. Aki szeret pakolni és/vagy még bírja erővel, annak 4 tamos, 22-10-12-14-16 + 14 pergődobos szett is a rendelkezésére áll. Elég jó kis választék, nem? Belépő szinten pláne! Meg kell említenem, hogy a lábdob kávája fából készül. Pár éve még műanyag volt, de ez már a múlté. Talán ezekkel a tulajdonságokkal, már túl is van a szett a belépő szinten.

 

Tama Imperialstar 3 tamos Dobfelszereles 22 10 12 16 IE52KH6W BBOB Blacked Out Black LIMITED 6263A

Blacked Out Black


Ami viszont tényleg minőségi váltás a Tama Imperialstar dobfelszereléseknél, az az állványszett. Eddig – külön nem is kapható – jól használható, ámde könnyített, – talán némi éllel – „spórolósnak” nevezhető állványszett járt a dobokhoz. Idéntől viszont a Tama 40-es szériáját kapjuk a Imperialstar dobokkal: HH45W lábcinállvány, HS40W pergőállvány, HC43BW gémes cintányér állvány, HC42W egyenes cintányér állvány mellé HT25 dobszék, valamint Iron Cobra 200-as lábgép. Ez véleményem szerint már egy olyan állványszett, amit idővel akár a dob eladása esetén is érdemes megtartani, mert egy magasabb kategóriás felszerelésben is megállja a helyét. Talán a szék az egyetlen, ami felnőtteknek igazából csak korlátokkal ajánlható, de minden más nagyon is jól használható, tartós, megbízható. A szék is inkább csak azért, mert egy megtermettebb 90+ kg súlyú embernél már nem biztos, hogy tartja a beállított magasságot. Ugyanakkor itt van még az Iron Cobra 200-as lábgép. Szimplaláncos, strapabíró, kiváló minőségű alapeszköz, fix talppal, ami a stabilitását javítja, illetve könnyedén állítható dőlésszöggel és rugóerősséggel. Egy belépőnek nevezett dobhoz nem jellemző, hogy ilyen állványszett jár.

Meinl HCS Bronze 14 Hihat 16 Crash 20 Ride cintanyer Szett HCSB141620 4734A

A szetthez természetesen cintányérok is járnak. Alapszett, ami egy lábcinből, egy beütő cinből és egy ride tányérból áll. Azonban, ahogy az egész felszerelés eddigi részei, ezek sem a más cégeknél belépő szinten megszokott minőségűek. Meinl HCSB – azaz HCS Bronze cineket kapunk. Már felejtős a sárgaréz (habár a Meinl-nél a HCS Brass cinek is jó minőségűek), itt már bronz cintányérokat kapunk a szett mellé. Nem kell attól tartanunk, hogy a cinek lesznek a szett gyenge pontjai. Régebben azért előfordult más gyártóknál, hogy körülbelül csatorna-bádog minőségű cintányérokat püfölhettünk, amik hangjuk nem lévén, legalább hullámossá deformálódtak 10 perc dobolás után. Na, ez már régen nem az a színvonal.

 

Képgaléria


Felvetődik a kérdés: még mindig belépő szintű a Tama Imperialstar dobfelszerelés? Nem tudom, hogy az volt-e a terv a Tamánál, hogy az alsó szegmensben indítják a szettet, hiszen ott van még a Rhythm Mate széria is, de véleményem szerint igencsak túlmutat a kezdő kategórián. Bár az, hogy a szetthez minden megvan, ami kell – már csak 1 pár dobverő kell és mehet a muzsikálás – arra utal, hogy kezdőknek, első szettnek szánják. Viszont minőségben nem ez a jellemző általában az ilyen „kezdőknek szánt” felszereléseknél. A dobtestek, cinek, az állványszett, mind jó minőséget nyújtanak, és tartósságot sugallnak. Bár, ha belegondolunk, miért ne kellene az alsó szegmensben is minőséget ajánlani? Pont itt kell „megfogni” a júzert, aki talán annyira beleszeret a jó minőségű első cuccába, hogy hű marad a márkához akár egy életen át…

 

 

Árak:

18-as lábdobos IP58H6W: 378.000 Ft
20-as lábdobos IP50H6W: 398.000 Ft
22-es lábdobos IP52H6W: 398.000 Ft
22-es lábdobos IP62H6W: 437.000 Ft (4 tamos)

A TAMA termékek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.