zenesz_logo.png– KASZÁS PÉTER – Az elmúlt években a Yamaha tovább tökéletesítette elektromos dobjai valósághű, akusztikusdob-szerű játékérzetét, hangzását.

A 2021 őszén bejelentett DTX10 és DTX8 szériákban a japán cég sikeresen ötvözte az évtizedek óta a világ élvonalába tartozó akusztikus dobgyártásban szerzett tapasztalatait az elektromos doboknál alkalmazott legújabb technológiákkal és a mintavételezéssel.

pic3 700X

 

A Yamaha DTX8 a sorozat két legfrissebb tagjából a kistestvér, a DTX10 a nagytestvér. Egy nagyon izgalmas hangszerről van szó, amin az első pillanattól kezdve nagy élmény játszani, akár kezdők, akár haladók vagyunk. Az igazi fából készült dobtestek fantasztikusan néznek ki, a karámrendszert pedig nagyon egyszerű felállítani. Kétféle ütőfelület érhető el, az egyik a TCS, egy szilikonos, a másik a Mesh, egy hálóbőr, amely a legélethűbb játékélményt nyújtja. A tamokon és a pergőn is lehet a bőrt hangolni, tehát mindenki igényeinek megfelelően állíthatja be az ütőfelületeket.

A nagydob, a KP90 modul, ami hibátlan játékélményt nyújt, teljesen különálló pad, tehát úgy állíthatjuk be magunknak, ahogy a legkényelmesebb. A cintányér padok 3 zónából állnak, más hangjuk van a cintányér szélén, középen, illetve a kúpnál. Ezen kívül le lehet fogni őket, akár egy akusztikus cintányér esetében.

DTX PRO o 000 700X

DTX-PRO

A hangmodul a DTX-PRO, egy nagyon könnyen kezelhető eszköz, kialakításának köszönhetően akár játék közben is tudjuk a hangokat effektezni/torzítani. Minden akusztikus dob mintához természetesen Yamaha dobokat rögzítettek, az elektromos minták pedig elképesztően jól szólnak, abszolút mai sound-ok. Természetesen nagyon egyszerűen bármilyen saját mintát is feltölthetünk. A menürendszer nagyon egyértelmű, egyszerű. A belső keverő segítségével könnyen állíthatjuk az arányokat. A Training opcióval játszhatunk a modulban található dalokra, fel is vehetjük a produkciónkat, emellett különféle gyakorlatok segítségével fejleszthetjük magunkat. A sztereó kimeneten kívül csatlakozhatunk még USB-n illetve MIDI-n keresztül is a felvevőegységünkhöz.

 

 

Mindezek mellett a legfontosabb a játékélmény, ami elképesztő. Hosszabb játék után sem fárad el az ember, én a TCS bőrös változatot próbáltam, teljesen élethű, rendkívül érzékeny. A DTX8 egy fantasztikus hangszer, amelyet nagyon könnyű kezelni, szinte bármilyen stílusban tudjuk használni, csúcsminőségű hangmintákkal rendelkezik, és jó rajta játszani.